Składniki:
• 1/2 czerwonej papryki chili
• 60 dag mielonej jagnięciny
• szczypta kminku rzymskiego
• szczypta gałki muszkatołowej
• 1 łyżka curry
• 50 g ugotowanego ryżu
• 150 g posiekanego miąższu z mango
• 1 jajo
• 6 łyżek oliwy
• 30 dag pomidorów
• 30 g rodzynków
• 2 czerwone pomarańcze
• mięta
• pieprz cayenne
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Chili oczyścić i posiekać. Mięso wyrobić z kminem, curry, gałką, chili, ryżem, mango i jajem. Uformować kotleciki, smażyć 8 minut na 5 łyżkach oliwy. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ posiekać.
Rodzynki namoczyć w wodzie. Pomarańcze umyć, jedną obrać, skórkę pokroić w cienkie wiórki.
Owoce wyfiletować, wyciekający sok zachować. Pomidory poddusić na 1 łyżce oliwy.
Dodać owoce, sok i rodzynki. Doprawić. Kotleciki udekorować skórką z pomarańczy i miętą, podawać z sosem i np. z ryżem.