Składniki:
- 20 dkg namoczonych w posolonej wodzie kotlecików sojowych
- olej
- ½ łyżeczki posiekanego imbiru
- ½ łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka soku z ananasa
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać obsączone i dokładnie osuszone kawałki soi, dobrze obrumienić ze wszystkich stron, wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. W rondlu wymieszać sok z ananasa, imbir, czosnek, pieprz, sos sojowy, ocet i sól do smaku, doprowadzić do wrzenia, dodać obrumienione kotleciki sojowe, dusić kilka minut. Mąkę kukurydzianą wymieszać z bulionem warzywnym i wlać do rondla z pozostałymi składnikami, gdy zawrze skorygować smak sosu i podawać.