Koper włoski z serem pont l’évęque
Składniki:
4 duże główki kopru włoskiego
130 g boczku pokrojonego w kostkę
4 świeże cebulki dymki
sok z połówki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
150 g sera pont l’évêque
5 łyżek śmietany
sól
pieprz
Przygotowanie:
Posiekany koper włoski włóż do rondla z wodą i gotuj przez 5 min na dużym ogniu. Odcedź i przełóż koper do naczynia żaroodpornego. Posyp boczkiem pokrojonym w kostkę, dodaj rozmaryn i skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Zawiń (przykryj) folią aluminiową i piecz w piekarniku podgrzanym do temp.190 st. C przez ok. 1 godz. Odkryj folię i połóż plastry sera pont l’évêque na koper. Następnie polej wszystko śmietaną. Włóż do piekarnika na kolejne 10 min. Podawaj jako dodatek do pieczonej jagnięciny lub grillowanego kurczaka.