Składniki:
- 20 dkg soczewicy zielonej
- 20 dkg soczewicy czerwonej
- 2 pomarańcze
- 2 mandarynki
- 2 pęczki cebulki-dymki
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 4 -5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Do rondelka wsypać soczewicę, zalać dużą ilością wody i gotować ok 25-30 minut. Po tym czasie kaszę odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Cebulkę oczyścić pokroić w talarki. Pomarańcze i mandarynki obrać, podzielić na części ,usunąć białe błonki. Sok z owoców wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą. Sól, pieprz, cukier do smaku. Wszystkie składniki wymieszać dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Odstawić na ok. 30-40 minut.