Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowa sałatka w sosie jabłkowym

Składniki:

  • 4 żółte pomidory
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 10 dag różyczek brokułów
  • 1 cienki por sałatkowy
  • 4 łyżki marynowanych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżki jabłkowego octu winnego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 3 łyżki soku jabłkowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta zmielonych nasiona kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pory pokroić na grube talarki, które przelać wrzątkiem, papryki pokroić w paseczki, pomidory w cząstki a brokuły podzielone na różyczki blanszować ok. 3 min w osolonym wrzątku.
    Tak przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodając odsączone oliwki.
    Następnie oliwę ubić razem z octem, miodem oraz sokiem jabłkowym, po czym dodać posiekany koperek i nasiona kopru i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Sosem polać sałatkę i lekko przemieszać, odstawić na 20 min pod przykryciem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ulę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *