Składniki:
- 4 żółte pomidory
- 1 pomarańczowa papryka
- 10 dag różyczek brokułów
- 1 cienki por sałatkowy
- 4 łyżki marynowanych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- łyżki jabłkowego octu winnego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 3 łyżki soku jabłkowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta zmielonych nasiona kopru włoskiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pory pokroić na grube talarki, które przelać wrzątkiem, papryki pokroić w paseczki, pomidory w cząstki a brokuły podzielone na różyczki blanszować ok. 3 min w osolonym wrzątku.
Tak przygotowane składniki wymieszać ze sobą, dodając odsączone oliwki.
Następnie oliwę ubić razem z octem, miodem oraz sokiem jabłkowym, po czym dodać posiekany koperek i nasiona kopru i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sosem polać sałatkę i lekko przemieszać, odstawić na 20 min pod przykryciem.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ulę