Składniki:
- 8 bułeczek
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 150 g słoniny
- smalec
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki przesmażyć je na rozgrzanym smalcu, wówczas dodać pokrojone w kostkę bułki oraz pieprz.
Całość jeszcze smażyć przez kilka minut po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
W miedzy czasie mleko wymieszać z żółtkiem, jajkiem oraz solą po czym przelać d o bułek i cebuli.
Dokładnie wymieszać i dodać obsmażoną słoninę pokrojoną w kostkę, mąkę oraz bułkę tartą.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować małe knedle, które gotować w osolonym wrzątku około 10 minut.