Składniki:
• 800 g świeżego szpinaku
• 150 g bryndzy
• 100 g chudego twarogu
• 2-3 łyżki przesianej tartej bułki
• 2 jajka
• 4 łyżki masła
• 100 g tartego parmezanu
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Szpinak gotować w osolonym wrzątku ok. 4-5 min po czym odsączyć i drobno posiekać, wrzucić do rondelka i na małym ogniu odparować nadmiar wilgoci.
Następnie biały ser utrzeć z bryndzą, łyżką masła, solą oraz pieprzem po czym nie przerywając ucierania dodawać schłodzony szpinak, tartą bułkę, jajka oraz połowę parmezanu.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 30-45 min.
Po tym czasie nabierać łyżką małe kluseczki i wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 5 min, wówczas wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Posypać grudkami masła i resztą parmezanu.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok.20 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Krystynę