Składniki:
- 60 dag kiszonej kapusty
- 3 jabłka
- 30 dag pieczarek bez ogonków
- 10 dag masła
- 25 dag wątrobianki
- 3 cebule
- 7,5 dag smalcu
- goździk
- jagody jałowca
- majeranek
- sól
Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzany smalec wrzucamy wyciśniętą kiszoną kapustę. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukujemy ją wcześniej zimną wodą i odcedzamy na sicie. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, roztarte w moździerzu lub zmielone w młynku jagody jałowca i goździk, sól i majeranek. Przykrywamy garnek i dusimy do miękkości. Potem dodajemy świeżo utarte jabłka i pokrojoną wątrobiankę. Mieszamy z kapustą i dusimy jeszcze 10 min. Przed podaniem ozdabiamy duszonymi na maśle pieczarkami.