Składniki:
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 30 dkg grzybów
- 2,5 szklanki wody
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę, smażyć aż stanie się szklista, dodać grzyby, dusić powoli aż odparuje wytwarzający się sos. W międzyczasie do kaszy dodać jajko, bardzo dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać resztę masła, dodać kaszę, smażyć kilka minut mieszając, nie rumienić. Przygotowane grzyby przełożyć do rondla z wrzącą wodą, dodać kaszę, doprowadzić do wrzenia, przyprawić. Gotować 5 minut, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (ja przykryty rondel zawijam w koc i przykrywam kołdrą) Podawać na gorąco. Ambrozja dla osób lubiących charakterystyczny zapach tej kaszy.