Składniki:
- 25 dag długich biszkoptów
Krem:
- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60ml jogurtu
- 40 dag ciemnych winogron
- 200 ml śmietanki kremówki
posób przyrządzenia:
Jajka, cukier, i cukier waniliowy upić na parze na puszystą masę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody (2 razy więcej wody niż żelatyny) i roztopić w gorącej masie. Cały czas ubijając, ostudzić. Do tężejącej masy dodawać po łyżce jogurtu. Ubić na sztywno śmietankę, wymieszać z zimną masą jogurtową. Winogrona dokładnie umyć, przepołowić, usunąć pestki. 1/4 winogron odłożyć do dekoracji, resztę domieszać do kremu jogurtowego. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Polać polewą i udekorować według wlasnego pomysłu.