Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spolszczone tiramisu

Chciałam się z wami podzielić nowym przepisem na fajny deser/ciasto. Nie wiem czy "odkryję Amerykę" bo może już znacie taki przepis ale ja osobiście zdałam się na własną intuicję i zrobiłam podobno coś pysznego
Składniki:

  • 2 kubki po 400g Danio waniliowy (te duże kubeczki)
  • 1 kubek śmietany 30% (ja użyłam śmietany z Piątnicy)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 400g (1 duże opakowanie lub mogą być 2 mniejsze) podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki o dowolnym smaku
  • szklanka herbaty owocowej lub wody z sokiem

Sposób wykonania:

  1. Galaretki zrobić w połowie wody(tzn.0,5 l wrzątku +dwie galaretki), ostudzić w tym czasie ułożyć biszkopty na dnie blachy nasączyć polewając łyżeczką każde ciastko herbatą lub wodą z sokiem. Ubić schłodzoną śmietanę w trakcie dodać cukier puder. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo serki homogenizowane. Do powstałej masy wlać schłodzone galaretki. Powinny być w stanie ciekłym. Wyłożyć połowę masy na nasączone biszkopty, ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i znowu przykryć masą. Zostawić do stężenia można górę ciasta posypać startą czekoladą lub roztopić pół tabliczki w kąpieli wodnej a następnie przyozdobić w "esy-floresy" i schłodzić w lodówce. Deser idealnie pasuje na gorące dni a do spotkań przy grillu jest wyśmienity .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *