Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany zapiekane po parmeńsku

Składniki:

  • 7 bakłażanów
  • 7 pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 15 dkg ostrego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Bakłażany obrać, pokroić wzdłuż na plastry, zalać zimną, dobrze posoloną wodą, odstawić na 30 minut, odcedzić, osuszyć. Pomidory  sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dusić w rondlu z dodatkiem bazylii i przypraw przez kilkanaście minut, przetrzeć przez sito. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu pomidorowego, ułożyć na nim plastry bakłażana, zalać resztą sosu i posypać serem. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *