Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kąski kurczaka w curry

Składniki:

  • 50 dkg filetów z kurczaka
  • 2 cienko pokrojone cebule
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka curry mielonego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ¼ szklanki piure z pomidorów
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 pokrojone w ósemki pomidory
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry

Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kurczaka, dodać cebulkę, chwilę smażyć mieszając. Dodać curry w proszku i pastę, dokładnie wymieszać. Dodać wody w takiej ilości aby mięso było przykryte. Dusić powoli aż mięso zmięknie. Wymieszać mleko kokosowe, piure pomidorowe, cukier i wraz z jednym pokrojonym pomidorem dodać na patelnię. Powoli dusić mieszając kilka minut, dodać drugiego pomidora i nać pietruszki, wymieszać i po 5 minutach podawać.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Gabriela Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *