Składniki:
- 50 dkg filetów z kurczaka
- 2 cienko pokrojone cebule
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżka curry mielonego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ¼ szklanki piure z pomidorów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 pokrojone w ósemki pomidory
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kurczaka, dodać cebulkę, chwilę smażyć mieszając. Dodać curry w proszku i pastę, dokładnie wymieszać. Dodać wody w takiej ilości aby mięso było przykryte. Dusić powoli aż mięso zmięknie. Wymieszać mleko kokosowe, piure pomidorowe, cukier i wraz z jednym pokrojonym pomidorem dodać na patelnię. Powoli dusić mieszając kilka minut, dodać drugiego pomidora i nać pietruszki, wymieszać i po 5 minutach podawać.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Gabriela Radosz