Składniki:
• filety z karpia 80 dag
• pieczarki 30 dag
• cebula 1 sztuka
• masło 5 łyżeczek
• kolendra 1 łyżeczka
• sok z cytryny 2 łyżki
• pieprz
• sól
• natka
Sposób przyrządzenia:
Filety należy skropić sokiem z cytryny, obsypać kolendrą i solą, zawinąć
w folię aluminiową i odstawić na 2- 3 godziny do lodówki, aby nabrały
smaku. Pieczarki należy pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i
obsypać pieprzem. Cebulkę należy pokroić w talarki, naczynie żaroodporne
wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim pokrojone filety. Na filety położyć
cebulę. Obsypać solą i pieprzem. Na wierzch położyć pieczarki, można
także polać stopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez 50 minut.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos