Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp lub amur pieczony w bekonie

Składniki:

  • 1 karp o wadze około 1 kg
  • 20 dkg plastrów bekonu lub boczku wędzonego
  • koperek
  • plastry cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Karpia sprawić nie odcinając łba, usunąć oczy i łuki skrzelowe. Na każdym boju wykonać głębokie na około 5 mm nacięcia, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Do jamy brzusznej przyprawionego karpia włożyć 3 plastry cytryny, dwa nie obrane ząbki czosnku, gałązki koperku. Całą rybę owijać plastrami bekonu, przypinać je wykałaczkami . Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C obracając w połowie czasu pieczenia lub na grillu przykrywając aluminiową odpowiednio wygiętą tacką do grillowania. Przed podaniem usunąć wykałaczki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *