Składniki:
- 1 karp o wadze około 1 kg
- 20 dkg plastrów bekonu lub boczku wędzonego
- koperek
- plastry cytryny
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Karpia sprawić nie odcinając łba, usunąć oczy i łuki skrzelowe. Na każdym boju wykonać głębokie na około 5 mm nacięcia, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Do jamy brzusznej przyprawionego karpia włożyć 3 plastry cytryny, dwa nie obrane ząbki czosnku, gałązki koperku. Całą rybę owijać plastrami bekonu, przypinać je wykałaczkami . Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C obracając w połowie czasu pieczenia lub na grillu przykrywając aluminiową odpowiednio wygiętą tacką do grillowania. Przed podaniem usunąć wykałaczki.