Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3-4 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sos tabasco
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4 cebule
- kilka listków świeżego oregano
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć pokroić w poprzek włókien, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnuszku wymieszać oliwę z kolendrą, gorczycą, dodać 6 kropel tabasco, czosnek i przecier pomidorowy, wymieszać, marynatą polać karkówkę i odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki, cebulę obrać i też pokroić w kawałki. Mięso osączyć z marynaty, ułożyć na rozgrzanym ruszcie w piekarniku, piec około 40 minut, raz po raz obracając i polewając marynatą. Przed końcem pieczenia dodać cebulę i paprykę, posypać oregano. Dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.