Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kantalup w tajskiej sałatce

Składniki:

    • 6 łyżek soku z limetki
    • 1/4 szklanki miodu
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1/4 łyżeczki ostrej przyprawy chili( red chile flakes)
    • 2 łyżeczki świeżego startego korzenia imbiru albo 1/8 łyżeczki proszku ginger

    Składniki sałatki:

    • 2 szklanki gotowanej piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
    • 1 szklanka fig przepołowionych wzdłuż,
    • szczypiorek z 2 pociętych zielonych cebul
    • 1/4 szklanki pociętej mięty
    • 1/2 kantalupa (lub innego melona) obranego i pociętego w kostkę ( ok 1 cm)
    • 1/2 czerwonej papryki  
    • 1/2 surowego ogórka pokrojone w kostkę


    Sposób przyrządzenia:
    Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć. Składniki sałatki połączyć z sosem i chłodzić przed podaniem. Rozłożyć dekoracyjnie na talerzach udekorowanych zielona sałatą. Można posypać 1/4 szklanki orzeszków ziemnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *