Składniki:
- 1 duży kalafior
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek pietruszki
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 jajka
- sól, pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 3 duże pomidory
- 50 g masła
- 250 ml śmietany
- 50 g startego żółtego sera
Sposób przyrządzenia:
Kalafior oczyścić, dokładnie umyć, krótko obgotować w osolonym wrzątku. Wyjąć z wody i starannie osaczyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę, natkę i jedno jajko dodać do mielonego mięsa, wymieszać i doprawić. Pomidory umyć, po usunięciu zdrewniałych szypułek pokroić w plasterki. Śmietanę rozkłócić z jajkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzać do