Składniki:
- 1,5 kg jesiotra
- 4 ugotowane żółtka
- 1 ½ szkl. śmietany
- 1/3 szkl. 35 octu
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sok z ½ cytryny
- ¾ szkl. pokruszonych sucharów
- 1 szkl. żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
- Jesiotra oprószyć solą i odstawić na 2 godziny.
W między czasie żółtka rozetrzeć dodając śmietanę, ocet oraz łyżkę masła.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Jesiotra ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem.
Następnie posypać sucharami oraz starym żółtym serem.
Na koniec skropić jeszcze sokiem cytryny oraz olejem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 2 godziny.