Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jesiotr zapiekany z serem

Składniki:

  • 1,5 kg jesiotra
  • 4 ugotowane żółtka
  • 1 ½ szkl. śmietany
  • 1/3 szkl. 35 octu
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sok z ½ cytryny
  • ¾ szkl. pokruszonych sucharów
  • 1 szkl. żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

  1. Jesiotra oprószyć solą i odstawić na 2 godziny.
    W między czasie żółtka rozetrzeć dodając śmietanę, ocet oraz łyżkę masła.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
    Jesiotra ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać sosem.
    Następnie posypać sucharami oraz starym żółtym serem.
    Na koniec skropić jeszcze sokiem  cytryny oraz olejem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 2 godziny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *