Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jarzynowa zupa z serem

 

Składniki:

  • seler naciowy
  • ½ brokuł
  • ½ kalafiora
  • 2 marchewki
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 10 dag sera rokpol
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • 150 ml jogurtu

 

Sposób wykonania:

  1. Seler, cebulę oraz marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, które udusić na rozgrzanym maśle.
    Wówczas zalać je 1 l bulionu i wrzucić jeszcze brokule i kalafiora podzielonego na różyczki.
    Trzymać na małym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie dodać ser oraz posiekaną natkę pietruszki i wlać resztę bulionu.
    Doprowadzić do wrzenia i dodać połowę jogurtu oraz przyprawy do smaku.
    Na sam koniec całość zmiksować i udekorować kleksem z pozostałego jogurtu wymieszanego z posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *