Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka po farmersku

 

Huveos Rancheros – Meksyk

Składniki:

  • skladniki zamien
  • 2 cebule – drobno poiskane
  • 3 ząbki czosnku – wyciśnięte
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryki chilli (lub ¼ łyżeczki chilli w proszku)
  • łyżeczka oregano
  • 4 duże pomidory – obrane ze skóry i pokrojone
  • 125 g koncentratu pomidorowego
  • 125 ml wody lub wywaru
  • 6 jajek
  • łyżka posiekanej natki kolendry lub łyżka posiekanej natki pietruszki i łyżka soku z cytryny
  • awokado (opcja jako dodatek)

Sposób wykonania:

  1. Podsmaż na miękko cebulę, paprykę, chilli (jeśli świeże), czosnek.
  2. Dodaj zioła i przyprawy do smaku i gotuj jeszcze 2 minuty.
    Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę lub wywar.
  3. Zagotuj, a następnie zredukuj ogień i gotuj aż zgęstnieje i część wyparuje.
    Tak przygotowany sos wlej do naczynia żaroodpornego, wcześniej posmarowanego tłuszczem.
  4. Wykonaj z sosie 4 zagłębienia tak aby wbić tam jajka (co należy następnie zrobić).
  5. Piec przez 10 – 12 minut w piekarniku nagrzanych do 180 stopni aż białko jajka się zetnie.
  6. Podawać posypana natką kolendry lub pietruszki i pokrojonym awokado (opcjonalnie).

Liczba porcji: 3

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *