Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bouillabaisse – zupa rybna

Wspaniała zupa rybna jeden z bardzo wielu przepisów.

Składniki:


– ½ kg jakiś tanich ryb (np. tusze z flądry, płotki, leszcz)
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 3 pomidory
– 2 marchewki
– 1 pieruszka
– szczypta szafranu (opcja)
– ½ łyżeczki bazyli
– ½ łyżeczki oregano
– kilka gałązek natki pietruszki
– jedno małe chilii
– olej z oliwek
– 1 litr wody
– kilka razy po ¼ kilograma (lub mniej) filetów z ryb (dorsza, łososia, szczupaka, pstrąga, lina, sandacza lub każdej innej szlachetnej ryby bez ości w filecie )
– 100g małży (opcja)
– 100g krewetek (opcja)
– 2 raki (opcja)
– 4 langusty (opcja)
– posiekana natka pietruszki do dekoracji
– śmietana
– sól i pieprz

Wykonanie:
W ganku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojona marchewkę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Pozwalamy, aby chwilę się podsmażyło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Po kilku minutach dodajemy ryby na wywar (w całości z głowami oczywiście bez wnętrzności) i zalewamy wodą.

Jeśli kupiliśmy szlachetniejsze ryby w całości, wrzucamy także wszystkie ości i głowy z tych ryb.

Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez około 2,5 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotowujemy ryby i owoce morza, ryby kroimy na kostkę 3 na 3 cm, małże pozostawiamy w całości, jeśli dysponujemy rakami i langustami obieramy je ze skorup (powinniśmy do zrobić na początku i dodaj skorupy do smażących się warzyw jeszcze przez dodaniem pomidorów).

Odcedzamy wywar a resztę warzyw i ugotowanych ryb po prostu wyrzucamy.

Wracamy wywar na ogień i podgrzewamy, kiedy zaczyna wrzeć, delikatnie dodajemy ryby i owoce morza. Gotujemy przez 5 minut i danie jest gotowe.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany tak aby na każdym talerzu znalazły się różne kawałki ryb i owoców morza. Podać z świeżym pieczywem.

Zupa jest naprawdę wspaniała, gotowałem ją kilkakrotnie, troszkę droga w wykonaniu, ale co najmniej raz w życiu trzeba jej spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *