Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jaja faszerowane po polsku z grzybkiem

 

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • żółtko
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą po czym odstawić na całą noc.
    Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły.
    Następnie jajka ugotować na twardo po czym przekroić je wzdłuż na połówki i delikatnie wyjąć  żółtka i drobno całość posiekać.
    Dodać do nich masło, chrzan, grzyby, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Całość dokładnie utrzeć.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym farszem uzupełnić białka.
    Ułożyć je na półmisku i udekorować według uznania.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *