Składniki:
- 450 g jagnięciny
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 ząbki czosnku
- 60 g ponikła słodkiego
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób wykonania:
1 łyżkę sosu sojowego wymieszać z olejem sezamowym, chińskim winem oraz pieprzem.
Dodać jagnięcinę pokrojoną w kostkę i dokładnie wymieszać.
Odstawić na 30 minut po czym przełożyć do woka z rozgrzanym olejem.
Smażyć około 3 minut i dodać ponikało pokrojone w ćwiartki oraz paprykę pokrojona w paseczki.
Smażyć 1 minutę i dodać resztę sosu sojowego, ocet winny oraz olej sezamowy.
Dokładnie wymieszać i smażyć ostanie 2 minuty.