Składniki:
- 2 kg jagnięcego udźca
- sól
- pieprz
- 6 łyżek okruchów chleba
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- garść liści oregano
- garść liści rozmarynu
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 szkl. ciepłej wody.
Sposób wykonania:
- Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanny.
Następnie oliwę wymieszać z serem, posiekanym czosnkiem, okruchami chleba, oragano, rozmarynem oraz natka pietruszki.
Powstałą marynatą natrzeć mięso.
Zrobić w nim kilka otworów nożem.
Wlać jeszcze ciepłą woda i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i upiec do miękkości.
Po upieczeniu odstawić na 15 minut aby odpoczęło.