Składniki:
- 2 kg mięsa bez kości
- 4 dag wędzonego boczku
- 1 kg ziemniaków
- 60 dag marchewek
- 25 dag cebuli
- 1 pęczek świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- 3-4 szklanki bulionu
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Boczek pokrój w paseczki, ziemniaki i marchewki w grube plasterki, cebule w krążki. Poodrywaj listki tymianku. W brytfannie rozgrzej olej, włóż boczek i wysmaż na chrupko. Wyjmij z brytfanny, na tym samym tłuszczu porcjami smaż mięso. Wyjmij z brytfanny, tłuszcz ze smażenia rozprowadź niedużą ilością bulionu.
Warzywa i mięso włóż z powrotem do brytfanny, przypraw solą i pieprzem. Polej resztą bulionu, posyp tymiankiem i skwarkami z boczku. Brytfannę przykryj, ustaw na średnim ogniu i duś 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.