Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Irlandzka zapiekanka mięsna

Składniki:

  • 2 kg mięsa bez kości
  • 4 dag wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • 60 dag marchewek
  • 25 dag cebuli
  • 1 pęczek świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz


Sposób przyrządzania:

Mięso umyj, osusz, pokrój w dużą kostkę. Boczek pokrój w paseczki, ziemniaki i marchewki w grube plasterki, cebule w krążki. Poodrywaj listki tymianku. W brytfannie rozgrzej olej, włóż boczek i wysmaż na chrupko. Wyjmij z brytfanny, na tym samym tłuszczu porcjami smaż mięso. Wyjmij z brytfanny, tłuszcz ze smażenia rozprowadź niedużą ilością bulionu.
Warzywa i mięso włóż z powrotem do brytfanny, przypraw solą i pieprzem. Polej resztą bulionu, posyp tymiankiem i skwarkami z boczku. Brytfannę przykryj, ustaw na średnim ogniu i duś 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *