Składniki:
- 1 duża pierś z indyka
- 2-3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ kg pomidorów
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- ½ łyżeczki ziół, rozmarynu i tymianku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki octu winnego
- cukier do smaku
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- zioła prowansalskie do smaku
- 7 łyżek oleju
Sposób przyrządzenia:
Udko umyć, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle z 3 łyżkami oleju, na małym ogniu i dusić około 30 minut. Czosnek i cebulę obrać, posiekać drobniutko. Połowę cebuli wymieszać z czosnkiem i wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, 1 łyżką musztardy, papryki i 1 łyżką oleju. Pozostałą cebulę wymieszać z octem, solą , pieprzem i cukrem, dodać resztę oleju. Pastą posmarować udko .Pomidory pokroić w kawałki dodać do sosu, posypać szczypiorkiem. Udko przybrać ziołami. Doskonale smakuje z pomidorową sałatką.