Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indycze udko z pastą ziołową Iwony

Składniki:

  • 1 duża pierś z indyka
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ kg pomidorów
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki ziół, rozmarynu i tymianku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki mielonej  słodkiej papryki
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • 7 łyżek oleju

    Sposób przyrządzenia:
    Udko umyć, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle z 3 łyżkami oleju, na małym ogniu i dusić około 30 minut. Czosnek i cebulę obrać, posiekać drobniutko. Połowę cebuli wymieszać z czosnkiem i wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, 1 łyżką musztardy, papryki i 1 łyżką oleju. Pozostałą cebulę wymieszać z octem, solą , pieprzem i cukrem, dodać resztę oleju. Pastą posmarować udko .Pomidory pokroić w kawałki dodać do sosu, posypać szczypiorkiem. Udko przybrać ziołami. Doskonale smakuje z pomidorową sałatką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *