Składniki:
-
- 2 plastry 1,5 cm karkówki
- 1/2 l piwa
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- kukurydza z puszki
- groszek z puszki
- sól
- 1 cebula
- puszka pomidorów (mała)
- 1 czerwona papryka
- pieprz
- bazylia
- oregano
- słodka papryka (lub inne zioła wedle uznania)
Sposób przygotowania:
Plastry karkówki pokroić na niezbyt duże kawałki. Podgrzać piwo z miodem tak, aby miód się rozpuścił. Zalewę należy ostudzić .Ostudzoną 2/3 częścią marynaty zalać mięso i pozostawić na 1/2 do 1 godz. Kawałki karkówki wyjąć z marynaty i wrzucić na rozgrzaną patelnię do wcześniej podsmażonej cebuli i pokrojonej na małe paseczki papryki (cebulę można pokroić wedle uznania w piórka lub kostkę), dorzucić zmiksowane pomidory oraz odsączoną kukurydzę i groszek, a także drobno posiekany czosnek. Dusić pod przykryciem do miękkości , podlewając od czasu do czasu pozostałą marynatą. Podawać najlepiej z ryżem lub ziemniakami jak również z pieczywem.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Julianna Staszyńska