Składniki:
- 2-3 piersi z kurczaka
- 4-5 ziemniaków
Sos:
- 1 serek homogenizowany naturalny,
- 1 średni ogórek świeży,
- łyżka majonezu,
- 3 łyżki śmietany,
- koperek
- sól
Produkty Kamis:
- Pieprz czarny mielony
- Gyros
- Przyprawa do dań z ziemniaków lub mieszanka następujących ziół:
- bazylia
- oregano
- papryka słodka i ostra
- suszony czosnek
- Warzywko
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w skórkach podgotować ok. 20 min bez soli. Ostudzić i pokroić w cząstki / nie obierać ze skórki/. Wrzucić na patelnię i smażyć. Na koniec posypać sporą ilością przyprawy. Można użyć gotowej Przyprawy do dań z ziemniaków lub samodzielnie zrobić mieszankę. Proporcje: Bazylia, Oregano, Czosnek, Papryka słodka, Warzywko – po ok . ½ łyżeczki, Papryka ostra – ok. ¼ łyżeczki. Oczywiście można robić tę mieszankę z dowolnych proporcji, jak kto lubi, w każdym razie warto zrobić więcej i mieć na przyszłość.
Piersi kurczaka pokroić w paski i podsmażyć. 2 łyżeczki przyprawy Gyros wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody. Wlać do kurczaka i smażyć do wyparowania płynu.
Ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach i odcisnąć. Wymieszać z serkiem, majonezem, śmietaną i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i suszonym czosnkiem /jeżeli ktoś lubi to można dać świeży/ – do smaku. Wstawić na 15 minut do lodówki. Podawać z warzywami.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Edutka
1 comment for “Gyros z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym”