Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki zapiekane w kokosem

Składniki:

  • 4 gruszki
  • ½ szkl. białek
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ½ szkl. wiórków koksowych
  • masło

    Sos:

  • 3 łyżki winiaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • op. cukru waniliowego

    Sposób wykonania:
    Sok z cytryny wymieszać z cynamonem, alkoholem, goździkami i cukrem waniliowym.
    Następnie gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
    W powstałe gotowy wlać odrobinę soku alkoholowego.
    Ułożyć gruszki w formie wysmarowanej masłem.
    Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pod koniec dodając wiórki kokosowe.
    Z powstałej piany ułożyć kopczyki na każdej gruszce.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 25 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *