Składniki:
- 4 jabłka
- ½ szkl. białek
- ½ szkl. cukru pudru
- ½ szkl. wiórków koksowych
- masło
Sos:
- 3 łyżki winiaku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- op. cukru waniliowego
Sposób wykonania:
- Sok z cytryny wymieszać z cynamonem, alkoholem, goździkami i cukrem waniliowym.
Następnie jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
W powstałe gotowy wlać odrobinę soku alkoholowego.
Ułożyć jabłka w formie wysmarowanej masłem.
Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pod koniec dodając wiórki kokosowe.
Z powstałej piany ułożyć kopczyki na każdym jabłku.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 25 minut.