Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kakaowy zapiekany krem

Składniki:

  • ¼ kostki masła
  • ½ szkl mąki pszennej
  • ½ szkl. kakao
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego

    Sposób wykonania:
    Masło rozpuścić w rondelku po czym dodać do niego mąkę i zasmażyć.
    Gdy mąką się zarumieni dodać kakao.
    Energicznie mieszając wlać mleko.
    Gdy powstanie jednolita masa zdjąć z ognia do ostygnięcia.
    W miedzy czasie białka z dodatkiem cukru waniliowego ubić na sztywno.
    Natomiast do masy kąkowej dodawać stopniowo żółtka oraz cukier.
    Na sam koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.
    Przelać krem od formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 35 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *