Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany ryż ze śliwkami

 

Składniki:

  • 50 dag suszonych śliwek
  • ½ kostki masła
  • laska wanilii
  • ½ szkl. białego ryżu
  • szczypta soli
  • 2 szkl. mleka
  • ½ szkl. surowych białek
  • ¾ szkl. cukru
  • kieliszek śliwowicy
  • tłuszcz do fory

 

 

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i odcedzić.
    Następnie do mleka dodać szczyptę soli i laskę wanilii.
    Doprowadzić do wrzenia po czym dodać ryż i połowę cukru.
    Trzymać na małym ogniu około 25 minut pod przykryciem.
    Po tym czasie zdjąć z ognia, wyjąć wanilię a dodać masło.
    Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem.
    Na wierzchu ułożyć śliwki, które skropić alkoholem.
    Następnie białka ubić na sztywną piane z dodatkiem cukru i zalać nią śliwki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 20 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *