Składniki:
- 1 karp/ około 2 kg/
- 3 cytryny
- 20 dkg masła
- sól, pieprz do smaku
- ostra mielona papryka
- szklanka zieleniny / mięta/
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, naciąć wzdłuż grzbietu, usunąć ości grzbietowe. Skrzela i oczy pozostawić. Cytryny sparzyć wrzątkiem, nie obierać, pokroić w plastry. Masło utrzeć z solą i papryką, dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Posmarować rybę z obu stron, obłożyć plasterkami cytryny i zawinąć dokładnie z obu stron. Rybę położyć na rozgrzanym ruszcie, grillować około 30 minut. Rozwinąć z folii posypać listkami mięty i podawać zaraz po przyrządzeniu.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna