Składniki:
- 2 opakowania tofu twardego
- 8 ziemniaków
- 1 duży bakłażan
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki jogurtu nat.
- płatki sojowe prażone
- oregano
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 jajo
Sposób wykonania:
Kto powiedział, że przepyszna grecka musaka musi być nafaszerowana mięsem? Ja od lat serwuję wersję wegetariańską tego dania – jest o niebo lepsza!Zaczynamy od pokrojenia umytych bakłażanów na plastry i osolenia ich, by "uciekła" z nich gorycz. W czasie, gdy bakłażany stają się zjadliwym kąskiem (ok. 15 min.), kroimy ziemniaki na plastry i obsmażamy na oleju; odsączamy na papierowych serwetkach. Następnie bierzemy się za bakłażany – wycieramy je z soku, który "puściły" pod wpływem leżakowania w soli, i krótko obsmażamy na świeżym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na serwecie papierowej.
Przygotowujemy masę pomidorową: przekładamy rozdrobnione pomidory do miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, oregano, cynamon, sól, pieprz i szczyptę cukru. Siekamy drobno cebulę i podsmażamy na oleju, tak by się zeszkliła. Dodajemy do masy pomidorowej i mieszamy. W drugiej misce rozdrabniamy tofu.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na dnie układamy 1/2 porcji plastrów ziemniaków, kilka rozsmarowanych łyżek sosu pomidorowego (1/3 porcji) i posypujemy rozdrobnionym tofu. Następnie układamy 1/2 porcji bakłażanów, znów 1/3 masy pomidorowej i tofu. Pora na drugą część ziemniaków, ostatnią porcję pomidorów oraz tofu. Na wierzchu układamy pozostałe plastry bakłażana. Polewamy całość rozbełtanym z jogurtem i odrobiną soli jajem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy musakę prażonymi płatkami sojowymi.
Musaka świetnie smakuje z tzatiki – po prostu Grecja na talerzu, niebo w gębie! Smacznego:)
Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez gaja30