Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Goździkowe placuszki

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 80 g masła
  • jajko
  • ½ szkl. jogurt naturalnego
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jajko
  • masło
  • ½ szkl cukru pudru
  • białko
  • sok z cytryny
  • szczypta mielonych goździków

    Sposób wykonania:

    1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą, sodą oraz goździkami.
      Następnie dodać masło i całość posiekać, wówczas dodać jajko z jogurtem.
      Całość dokładnie wyrobić.
      Z powstałego ciasta uformować wałek, który wstawić do zamrażalki na 5 minut.
      Po tym czasie wyjąć z lodówki, pokroić na plastry, które lekko rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wysmarowanej masłem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
      W między czasie białka z dodatkiem cukru utrzeć na białą masę, dodać goździki i sok z cytryny.
      Powstałym lukrem posmarować lukrem ciastka.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *