Składniki:
- 4 golonki wieprzowe
- 1 porcja włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- sól
Glazura:
- 1 szkl. jasnego piwa
- ½ szkl. oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- szczypta cynamonu
- szczypta Gożdzików
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Sposób wykonania:
- Golonki zalać woda i gotować około 20 minut.
Po tym czasie dodać włoszczyznę i gotować kol jen 20 minut.
W miedzy czasie składniki podane na glazurę dokładnie ze sobą wymieszać.
Miękkie golonki wyjąć z wywaru i odstawić do ostygnięcia, wówczas zdjąć skórkę i ułożyć na aluminiowej tacce.
Następnie polać mięso glazurą i piec na ruszcie co jakiś czas odwracając i smarując resztą glazury.