Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka w piwnej glazurze

Składniki:

  • 4 golonki wieprzowe
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól

    Glazura:

  • 1 szkl. jasnego piwa
  • ½ szkl. oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta Gożdzików
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
     

Sposób wykonania:

  1. Golonki zalać woda i gotować około 20 minut.
    Po tym czasie dodać włoszczyznę i gotować kol jen 20 minut.
    W miedzy czasie składniki podane na glazurę dokładnie ze sobą wymieszać.
    Miękkie golonki wyjąć z wywaru i odstawić do ostygnięcia, wówczas zdjąć skórkę i ułożyć na aluminiowej tacce.
    Następnie polać mięso glazurą i piec na ruszcie co jakiś czas odwracając i smarując resztą glazury.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *