Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka na sposób niemiecki

Składniki:

  • 2 golonki zadnie
  • 2 szklanki jasnego piwa
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka ziaren utłuczonego jałowca
  • sól, pieprz
  • świeżo wytopiony tłuszcz ze słoniny

Sposób wykonania:
Z golonki dokładnie usunąć włosy, umyć, osuszyć, natrzeć jałowcem, wymieszanym z solą oraz pieprzem i czosnkiem, odstawić na noc w chłodne miejsce. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Golonki obsmażyć razem z cebulą na tłuszczu, zalać piwem i dusić do miękkości, piwo odparować. Podawać z pieczywem oraz chrzanem lub musztardą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *