Składniki:
- 0,5 kg ryby (filet z karpia, lina itp.)
- 1 bułka kajzerka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 dag masła
- pieprz biały , sól
- natka pietruszki
- 1 jajko
- mąka
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Rybę wyfiletować, dokładnie usunąć ości. Bułkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Mięso rybie dokładnie, w miarę drobno posiekać, dodać odciśniętą bułkę, żółtko, masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki jeszcze raz posiekać długim nożem. Masę starannie wymieszać, w przypadku jeśli masa będzie zbyt wodnista dodać tartej bułki. Uformować kotlety, panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na oleju z dodatkiem masła.