Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z pęczakiem i grzybami

 

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 1 szkl. pęczaku
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 szkl. rosołu
  • ½ szkl. śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby namoczyć po czym ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
    Następnie je odsączyć i pokroić w paseczki.
    Z kapusty wyciąć głąb i obgotować we wrzątku około 5 minut po czym odstawić w tej samej wodzie na około 30 minut.
    W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
    Pęczak wymieszać cebulą oraz cebulą.
    Z ostygniętej kapusty oddzielić liście i nałożyć na nim farsz, zawinąć gołąbki, które ułożyć w rondlu.
    Podlać rosołem i dusić na małym ogniu do miękkości.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *