Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1 szkl. pęczaku
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 szkl. rosołu
- ½ szkl. śmietany
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby namoczyć po czym ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
Następnie je odsączyć i pokroić w paseczki.
Z kapusty wyciąć głąb i obgotować we wrzątku około 5 minut po czym odstawić w tej samej wodzie na około 30 minut.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na maśle.
Pęczak wymieszać cebulą oraz cebulą.
Z ostygniętej kapusty oddzielić liście i nałożyć na nim farsz, zawinąć gołąbki, które ułożyć w rondlu.
Podlać rosołem i dusić na małym ogniu do miękkości.