Składniki:
- 70 dag mięsa mielonego
- około 80 dag białej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 jaja
- 2-3 kostki rosołowe
- przecier pomidorowy
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
Produkty Kamis:
- przyprawa do mięsa mielonego Kamis
Sposób przyrządzenia:
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, przyprawę. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotować sos, dodać przecier i doprawić do smaku, mąki rozrobić zimną wodą i wlać do sosu, zagotować. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Aneta 26