Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Glazurowane udka kurczaka pachnące rozmarynem i pomarańczą

 

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • sól, pieprz
    Glazura:
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/3 szklanki słodkiego wina
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu

 

 

Sposób przyrządzenia:
Przygotować glazurę. W niedużym rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować aż zredukuje się do połowy objętości.
Udka umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 45 minut obracając i polewając wytworzonym sosem. Przyrumienione lekko udka posmarować glazurą i piec kolejne 15 minut pod koniec pieczenia podnosząc temperaturę do 200 stopni aby się ładnie zarumieniły. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *