Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galantyna z kurczaka w sosie wiśniowym

Składniki:

  • kurczak
  • 10 dkg suszonych moreli
  • 2 jaja
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sos:

  • 25 dkg wiśni bez pestek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • sól


Sposób przyrządzenia:
Morele zalać wrzątkiem. Kurczaka umyć i oczyścić. Bardzo ostrym nożem ostrożnie, by nie uszkodzić skóry, oddzielić kości od mięsa. Uzyskany płat mięsa uformować w prostokąt, oczyścić ze ścięgien i delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem.. Obsączone z wody morele pokroić, podsmażyć z cebulą. Jajka wybić do miski, dodać natkę pietruszki, sól, pieprz, dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanych jajek usmażyć dwa cienkie omlety Na płacie mięsa położyć obok siebie omlety, morele z cebulą. ciasno zrolować cały płat mięsa. Tak przygotowany rulon mięsny, osznurować. Zawinąć galantynę w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 90 minut, skrapiając wodą. W międzyczasie przygotować sos wiśniowy.
Z mąki i masła przygotować jasną zasmażkę, dodać wino i wiśnie, powoli gotować ewentualnie dolewając odrobinę wody, przyprawić.
Na 10 minut przed końcem pieczenia rozchylić folię aby mięso odrobinę się przyrumieniło. Upieczone mięso odwinąć z folii, przeciąć i usunąć sznurek, pozwolić aby mięso „odpoczęło” przez 10 minut. Pokroić w grube plastry, polać sosem wiśniowym i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *