Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
marekParticipant
Wiaj, mi³o ¿e tak odbierasz t± stronê. 🙂
marekParticipantJa te¿ :laugh:
marekParticipant🙁
marekParticipantNapisz, napisz 🙂 🙂 🙂
marekParticipantMam to "ustrojstwo". Czy to naczynie z takim dociskiem sprê¿ynowym od góry. Mo¿esz opisaæ dok³adniej jak to robisz?
marekParticipantJu¿ to proponowa³em przy poprzednim po¶cie, ale co tam…Dziêkujê w swoim i innych imieniu. W erze komputerów tak wydana ksi±¿ka mo¿e u³atwiæ trudy wyszukiwania przepisów. Je¶li jeste¶ jej posiadaczem opublikuj proszê kilka pozycji podaj±c ¿ród³o. Bedzie to pogl±dowe przedstawienie zasobów tej p³yty i pozwoli siê zoriêtowaæ innym czy warto kupiæ.
marekParticipantOk Dynka masz racjê, ale…. Czasami potrzeba co¶ szybko odnalezæ, przepisaæ itd wtedy taki no¶nik jak cd jest najlepszy. Witaj, mi³o ¿e jeste¶ 🙂 🙂 🙂
marekParticipantDziêkujê w swoim i innych imieniu. W erze komputerów tak wydana ksi±¿ka mo¿e u³atwiæ trudy wyszukiwania przepisów. Je¶li jeste¶ jej posiadaczem opublikuj proszê kilka pozycji podaj±c ¿ród³o. Bedzie to pogl±dowe przedstawienie zasobów tej p³yty i pozwoli siê zoriêtowaæ innym czy warto kupiæ. 🙂
marekParticipantPierogi i farsze znajdziecie tutaj:
[url]http://pychotka.pl/pychotka/index.php?option=com_content&task=view&id=697&Itemid=115&mosmsg=Element+zosta%B3+pomy%B6lnie+zapisany.[/url]
Autork± przepisów jest Aneritte.
marekParticipantTak Bazylio masz racjê kozieradka wchodzi w sk³ad curry. A sk³ad tej przyprawy wygl±da nastêpuj±co: kurkuma, kozieradka, kolendra, ziarno gryki, papryka ostra, kmin rzymski, go¼dziki, cynamon, ga³ka muszkato³owa, imbir, sól, czosnek.
Kozieradka pospolita
Zwana Bo¿± Trawk± Trigonella foenum; przypomina z wygl±du koniczynê. Uprawiana jest w wielu krajach, w tym g³ównie w ¶ródziemnomorskich. Tak¿e w Polsce. Zbierane s± str±ki, z których po osuszeniu wybierane sa nasiona.
Zapach kozieradki jest bardzo podobny do sera zwanego parmezanem. W niektórych erstauracjach u¿ywa siê tego surowca w postaci zmielonych nasion lub sproszkowanego ziela jako dodatku, ale tylko w bardzo ma³ej dawce, do potartego, twardego sera, albo te¿ do twarogu, makaronu, surówek i innych potraw, podnosz±c ich smak i zapach.
Wiele lat nasiona kozieradki u¿ywano w stanach wychudzenia i os³abienia dla pobudzenia apetytu i przyspieszenia przemiany materii.[img size=150]http://www.diabetes-herbs.com/trigonella-foenum.jpe[/img]
marekParticipantBardzo ciekawy pomys³, mo¿e w dziale porady czytelników? Zapraszam, pisz.
marekParticipantWitaj serdecznie, a co chcesz przekazaæ innym Ty decydujesz.
marekParticipantJa te¿ przepadam za rybkami, mniam 😉
[img size=150]http://img.coxnewsweb.com/B/06/58/09/image_9586.jpg[/img]marekParticipantLuknij do dzia³u wêdliny, tam jest przepis na kiszkê ziemniaczan±, naprawde przesmaczn±.
marekParticipant🙂 🙂 🙂 Brawo Bazylko (³adnie brzmi) Ja mimo ¿e z Ma³opolski te¿ pamiêtam co¶ podobnego. Zalewajka. Gotowa³a j± moja babcia i te¿ zapamieta³em jej nieziemski smak. Zawie¶ista, bia³a od ¶mietany, z oczkami tluszczu. Odnoszê wrazenie ¿e trudno teraz o "czyste" sk³adniki, miêsko, ziemniaki, ¶mietana. Tych smaków na naszym okraszonym chemi± jedzeniu trudno odtworzyæ, niestety 🙁
[img size=150]http://www.techtoons.com/images/cookinwithsmoke.gif[/img] -
AuthorPosts