Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
marekParticipant
Czas peklowania zależy od rodzaju mięsa, od sposobu peklowania, od przeznaczenia peklowanego mięsa.. Napisz jaką iłość i jakiego mięsa chcesz peklować, a ja postaram się odpowiedzieć Ci w miarę precyzyjnie.
marekParticipantZabrzmiało smakowicie 🙂 też chcę…..
marekParticipantMyślę że pozytywny wpływ na organizm innych sładników tego pieczywa może niwelować wpływ niegatywny kiełków pszenicy. Więc śmiało możesz go jeść. 🙂
marekParticipantBahus nadesłał poczta 11 przepisów konkursowych.
marekParticipantPoszukaj pod tymi adresami:
[url]http://www.papaja.pl/[/url]
[url]http://www.gastrona.pl/[/url]marekParticipantWitam 🙂
marekParticipantBahus nadesłał pocztą 16 przepisów konkursowych.
marekParticipantMiło, witaj serdecznie.:)
marekParticipantBahus nadasłał pocztą na konkurs 14 przepisów.
marekParticipantKuchnia austriacka powstała pod wpływem upodobań kulinarnych wielu narodowości, można więc w niej znaleźć elementy włoskie, węgierskie, polskie i czeskie. Lokale w Austrii mają jedną cechę wspólną – niemal w każdym można zjeść sznycel. Odnosi się to w równym stopniu do Restaurant, Café-Restaurant, skromnej Gaststube, jak i Heurigen, gdzie jeszcze nie tak dawno pijało się tylko młode wino, a zagryzało kromką chleba ze smalcem. Małe bistra oraz imbissy nastawione są raczej na kiełbaski i zupy. Turyści cenią sobie rzadkie jeszcze niestety lokale samoobsługowe. Dużą popularnością cieszą się restauracje włoskie i chińskie. Japońskie należą do droższych, a hinduskich jest niewiele. Tu i ówdzie można spotkać jugosławiańskie oraz polskie.
Kuchnia austriacka jest ciężka, a jej podstawą jest mięso. Najbardziej znanym na świecie daniem austriackim jest Wienier Schnitzel, czyli sznycel po wiedeńsku, który przywędrował do Austrii z Konstantynopola. Często podawana jest w restauracjach także Bauernschmaus, prosta wiejska potrawa, na którą składa się kilka rodzajów mięs. Osobny rozdział stanowią specjalności serwowane w winiarniach, jak choćby Stelzer, gotowana i zapiekana golonka. Dania jarskie to przede wszystkim kluski – Nockerln lub Spätzle podawane ze szpinakiem lub makiem.
Leberknödelsuppe – rosół wołowy serwowany z pulpecikami z wątróbki, z dodatkiem majeranku i pietruszki.
Eierspeise – dosyć gęsta jajecznicę podawana na małej patelence.
Eierschwammerl – głównymi składnikami tej sałatki są marynowane kurki oraz jajka na twardo.
Bauernschmaus – zwykle podstawę tego dania stanowi wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina, w oryginalny sposób nacinane parówki. Do tego kiszona kapusta z kminkiem i kluski.
Rindsgulasch – ostry gulasz wołowy. To jedno z popularnych dań przejętych z kuchni węgierskiej.
Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewa się farszem przygotowanym z mięsa i jarzyn.
Erdäpfelgulasch – sałatka ziemniaczana podawana na ciepło, często z parówkami.
Wiener Schnitzel – sznycel wiedeński to panierowany kotlet cielęcy.
Heringsalat – podstawą tej sałatki są śledzie i ziemniaki.
Tafelspitz – danie składa się z płatów soczystej, gotowanej w jarzynach wołowiny, podawanej z sosami: chrzanowo-jabłkowym, tatarskim, a także pomidorowym oraz z podsmażanymi, tartymi ziemniakami. Było to ulubione danie cesarza Franciszka Józefa.
Gefüllte Paprika – paprykę faszerowaną ryżem i mieloną wołowiną polewa się sosem pomidorowym.
DESERY
Austriacy kochają słodycze i to właśnie z deserów słynie austriacka kuchnia. Najsławniejszym przysmakiem jest Strudel – ciasto nadziewane różnymi owocami, ewentualnie masą serową lub makową. Najlepsze torty i ciasta można kupić w Konditoreien (cukierni), ale tradycyjne desery są również podawane w większości restauracji. W każdej prawdziwie austriackiej kawiarni na widocznym miejscu winna wisieć oprawna w drewniane ramy bieżąca prasa, dla której lektury przychodzi tam codziennie wielu stałych bywalców. Do słodkiego deseru obowiązkowo należy zamówić filiżankę kawy, niekoniecznie po wiedeńsku. Ulubionym deserem Austriaków są jednak lody.
Apfelstrudel – masa jabłeczna zawijana w delikatne ciasto, podawana na ciepło z dodatkiem bitej słodkiej śmietany. Strudel może być z innymi owocami – malinami lub jagodami.
Palatschinken – przejęte od Węgrów naleśniki z serem, owocami lub sosem czekoladowym, posypane cukrem pudrem. Są dobre i na ciepło i na zimno.
Mohr im Hemd – ciężką, czekoladowo-orzechową masę budyniową przygotowuje się na parze, po czym oblewa gorącą czekoladą i ozdabia słodką bitą śmietaną.
Linzertorte – migdałowe lub orzechowe ciasto, pokryte malinowym, morelowym albo porzeczkowym dżemem.
Sachertorte – słynny tort zawiera cienką warstwę dżemu morelowego lub śliwkowego pod grubą polewą czekoladową.
Źródło: Austria – Przewodniki Wiedzy i Życia
marekParticipantHmmm "słodkości" to moja pięta achillesowa. Moim zdaniem zmiksować znaczy dokładnie wymieszać, ale być może się mylę.
marekParticipantO, Irenka jak zawsze niezawodna i pomocna. 🙂
marekParticipantMąka – 500 g
Sól – 1,5 łyżeczki
Soda – 3 łyżeczki
Jajka – ? zależnie od gustu
Mąkę z sodą przesiać, dodać jajka, wodę, dokładnie wyrabiać. Rozwałkować, wycinać ciasteczka odpowiedniej wielkości.
Potraktuj ten przepis jako podstawę do eksperymentowania, zamiast wody można dodać mleko, można do ciasta dodać masło itp. Wyroby z mąki to moja pięta achillesowa, wiec może któraś z miłych Pań się wypowie.marekParticipantJeśli możesz opisać dokładniej te ciastka byłoby prościej odpowiedzieć.
marekParticipantWitaj Aniu, miło że dotrzymałaś słowa 🙂
-
AuthorPosts