- This topic has 2 replies, 3 voices, and was last updated 18 years, 6 months ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
10 maja 2006 at 23:46 #44841adminKeymaster
Witam,
znalazłem się w nagłej potrzebie – muszę znaleźć jakieś dodatkowe informacje
o potrawach kuchni austriackiej. Mam na myśli historię potrawy…jakieś
ciekawostki jej dotyczące. Może wiecie coś o Apfelkoch (pieczone
jabłka)…albo jesteście w posiadaniu jakichkolwiek ciekawych informacji na
temat JAKIEJKOLWIEK potrawy austriackiej? Może znacie jakieś strony o takiej
treści? pomożecie?:D11 maja 2006 at 01:00 #44842marekParticipantKuchnia austriacka powstała pod wpływem upodobań kulinarnych wielu narodowości, można więc w niej znaleźć elementy włoskie, węgierskie, polskie i czeskie. Lokale w Austrii mają jedną cechę wspólną – niemal w każdym można zjeść sznycel. Odnosi się to w równym stopniu do Restaurant, Café-Restaurant, skromnej Gaststube, jak i Heurigen, gdzie jeszcze nie tak dawno pijało się tylko młode wino, a zagryzało kromką chleba ze smalcem. Małe bistra oraz imbissy nastawione są raczej na kiełbaski i zupy. Turyści cenią sobie rzadkie jeszcze niestety lokale samoobsługowe. Dużą popularnością cieszą się restauracje włoskie i chińskie. Japońskie należą do droższych, a hinduskich jest niewiele. Tu i ówdzie można spotkać jugosławiańskie oraz polskie.
Kuchnia austriacka jest ciężka, a jej podstawą jest mięso. Najbardziej znanym na świecie daniem austriackim jest Wienier Schnitzel, czyli sznycel po wiedeńsku, który przywędrował do Austrii z Konstantynopola. Często podawana jest w restauracjach także Bauernschmaus, prosta wiejska potrawa, na którą składa się kilka rodzajów mięs. Osobny rozdział stanowią specjalności serwowane w winiarniach, jak choćby Stelzer, gotowana i zapiekana golonka. Dania jarskie to przede wszystkim kluski – Nockerln lub Spätzle podawane ze szpinakiem lub makiem.
Leberknödelsuppe – rosół wołowy serwowany z pulpecikami z wątróbki, z dodatkiem majeranku i pietruszki.
Eierspeise – dosyć gęsta jajecznicę podawana na małej patelence.
Eierschwammerl – głównymi składnikami tej sałatki są marynowane kurki oraz jajka na twardo.
Bauernschmaus – zwykle podstawę tego dania stanowi wędzona i gotowana szynka, peklowana wieprzowina, w oryginalny sposób nacinane parówki. Do tego kiszona kapusta z kminkiem i kluski.
Rindsgulasch – ostry gulasz wołowy. To jedno z popularnych dań przejętych z kuchni węgierskiej.
Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewa się farszem przygotowanym z mięsa i jarzyn.
Erdäpfelgulasch – sałatka ziemniaczana podawana na ciepło, często z parówkami.
Wiener Schnitzel – sznycel wiedeński to panierowany kotlet cielęcy.
Heringsalat – podstawą tej sałatki są śledzie i ziemniaki.
Tafelspitz – danie składa się z płatów soczystej, gotowanej w jarzynach wołowiny, podawanej z sosami: chrzanowo-jabłkowym, tatarskim, a także pomidorowym oraz z podsmażanymi, tartymi ziemniakami. Było to ulubione danie cesarza Franciszka Józefa.
Gefüllte Paprika – paprykę faszerowaną ryżem i mieloną wołowiną polewa się sosem pomidorowym.
DESERY
Austriacy kochają słodycze i to właśnie z deserów słynie austriacka kuchnia. Najsławniejszym przysmakiem jest Strudel – ciasto nadziewane różnymi owocami, ewentualnie masą serową lub makową. Najlepsze torty i ciasta można kupić w Konditoreien (cukierni), ale tradycyjne desery są również podawane w większości restauracji. W każdej prawdziwie austriackiej kawiarni na widocznym miejscu winna wisieć oprawna w drewniane ramy bieżąca prasa, dla której lektury przychodzi tam codziennie wielu stałych bywalców. Do słodkiego deseru obowiązkowo należy zamówić filiżankę kawy, niekoniecznie po wiedeńsku. Ulubionym deserem Austriaków są jednak lody.
Apfelstrudel – masa jabłeczna zawijana w delikatne ciasto, podawana na ciepło z dodatkiem bitej słodkiej śmietany. Strudel może być z innymi owocami – malinami lub jagodami.
Palatschinken – przejęte od Węgrów naleśniki z serem, owocami lub sosem czekoladowym, posypane cukrem pudrem. Są dobre i na ciepło i na zimno.
Mohr im Hemd – ciężką, czekoladowo-orzechową masę budyniową przygotowuje się na parze, po czym oblewa gorącą czekoladą i ozdabia słodką bitą śmietaną.
Linzertorte – migdałowe lub orzechowe ciasto, pokryte malinowym, morelowym albo porzeczkowym dżemem.
Sachertorte – słynny tort zawiera cienką warstwę dżemu morelowego lub śliwkowego pod grubą polewą czekoladową.
Źródło: Austria – Przewodniki Wiedzy i Życia
11 maja 2006 at 01:47 #44843AneriteParticipantWlasciwa nazwa jest: Apfelkuchen, tu jest link: http://www.google.com/search?hl=en&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=apfelkuchen&spell=1
Jest sporo na tej stronie, ale po niemiecku. Nie znam na tyle niemieckiego, aby poprawnie przetlumaczyc, poszukaj sobie kogos, kto Ci pomoze, ale to nie sa pieczone jablka, tylko ciasto z jablkami, cos w rodzaju biszkoptu z jablkami, ale nie strudel. Ja moge podac przepis na strudel z jablkami (Apfelstrudel), jesli Cie interesuje, ale to cos innego wlasnie. Tak pobieznie orientuje sie w tym przepisie: jest to przepis na ciasto (podane skladniki) z nadzieniem kwasnych jablek w srodku. Sa jeszcze inne przepisy z uzyciem jablek. Ale wlasnie znalazlam tlumaczenie tego przepisu na angielski, to wiec moge podac, jesli chcesz.Inne wiadomosci, ktorych poszukujesz sa na Google: wpisz kuchnia austriacka i znajdziesz co tylko chcesz. Wyszukiwarki sa po to, aby pomoc. Prosze o odpowiedz, czy sie na cos przydalo. Tez wpisuj nazwe potrawy na polskim Google, albo po angielsku/ niemiecku, jesli znasz jezyki. Wszystko jest w Google i w Wikipedia, nic, tylko poszukac sobie. Anerite.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.