Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

marek

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 196 through 210 (of 524 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: budynie na kolacje #44810
    marek
    Participant

    Produkt Kcal Tł. [g]
    Bita smietana Sniezka super lekka (srednio 100g) 108 0
    budyń (opakowanie 200g) 300 7
    Budyń czekoladowy (średnio 100g) 165 3,7
    Budyń czekoladowy (szklanka 270g) 445 10,6
    Budyń waniliowy (średnio 100g) 150 3,5
    Budyń waniliowy (szklanka 270g) 405 3,7
    Danio mousse (opakowanie 125g) 175 8
    Deser ryżowy na mleku (średnio 100g) 117 4
    Deser serowy z rodzynkami (średnio 100g) 180 3,9
    Deser serowy z rodzynkami (porcja 200g) 360 7,8
    Galaretka owocowa (średnio 100g) 91 0,01
    Galaretka owocowa (porcja 250g) 227 0,01
    Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (średnio 100g) 102 0,5
    Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (porcja 250g) 260 1,6
    Kisiel porzeczkowy (średnio 100g) 100 0,2
    Kisiel porzeczkowy (porcja 250g) 250 0,5
    Kisiel żurawinowy (średnio 100g) 108 2,3
    Kogel-mogel (średnio 100g) 350 31
    Koktail mleczno-truskawkowy (średnio 100g) 187 3,5
    Koktail mleczno-truskawkowy (szklanka 250g) 505 9,4
    Koktail śmietanowo-owocowy (średnio 100g) 298 12
    Koktail śmietanowo-owocowy (szklanka 250g) 910 36
    Krem czekoladowy (średnio 100g) 230 12,9
    Krem czekoladowy (porcja 150g) 345 20
    Krem waniliowy (średnio 100g) 210 12
    Krem waniliowy (porcja 150g) 315 18
    Kutia (średnio 100g) 244 21
    Kutia (porcja 200g) 488 42
    Mus czekoladowy (średnio 100g) 280 10,9
    Mus truskawkowy (średnio 100g) 117 0,8
    Pieczone jabłka nadziewane marmoladą (średnio 100g) 60 1,7
    Pieczone jabłko nadziewane marmoladą (szt. 60g) 36 1
    Pudding ryżowy (średnio 100g) 105 2,6
    Puding ryżowy (średnio 100g) 105 2,6
    Ryż na mleku Ptysio (opakowanie 200g) 200 22
    Ryż zapiekany z jabłkami (średnio 100g) 110 2,5
    Ryż zapiekany z jabłkami (porcja 220g) 240 5,5
    Sałatka owocowa z rumem (średnio 100g) 110 1,2
    Sałatka owocowa z rumem (porcja 220g) 240 2,6
    Śmietana bita (łyżka 12g) 62,4 3,6
    Śmietana bita z rodzynkami (porcja 150g) 800 45
    Śmietana bita z rodzynkami (średnio 100g) 470 30
    Sos waniliowy (średnio 100g) 200 4,9
    Sos waniliowy (łyżka 10g)

    Jak widzisz opakowanie budyniu to około 300 kcal. więc dietetyczny to on raczej nie jest

    in reply to: czas grilowania #44807
    marek
    Participant

    Ależ proszę i życzę smacznego 🙂

    in reply to: czas grilowania #44804
    marek
    Participant

    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/category/3/86/46/[/url]

    in reply to: dieta niskocholesterolowa #44799
    marek
    Participant

    Oczywiście, należy zachować umiar po jej zakończeniu.

    in reply to: spam #44797
    marek
    Participant

    Właśnie to robię i cholera mnie bierze. Problem w tym że ciągle z innego komputera to wklejają.

    in reply to: Spamowanie… #44784
    marek
    Participant

    Nie ma sprawy, nawet to lubię Dota…..

    in reply to: Spamowanie… #44782
    marek
    Participant

    Niestety Dota, tylko ja mogę to zrobić 🙂

    in reply to: chcialam sie przywitac #44774
    marek
    Participant

    Cieszę się. Baw sie dobrze.

    in reply to: chcialam sie przywitac #44772
    marek
    Participant

    Witaj Dota, miło Cie widzieć, myślę że nie zawiedziesz się bywając tutaj, a i Ty podzielisz się z nami swoją wiedzą.

    in reply to: Odp:POMOCY #44767
    marek
    Participant

    Może to jakieś ślowo gwarowe? A może "skręcamy" "mieszamy" ?

    in reply to: jarzębina #44765
    marek
    Participant

    [color=#FF0000]Ten post powinien byc powieszony w dziale "szukam przepisu" wyjątkowo jednak go nie skasuję, a potem przeniosę.
    [/color]
    Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek
    1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka – po 1/2 kg – obrać, pokrajać na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć kocem do wystygnięcia.

    Przemrożone, umyte owoce gotować w wodzie przez 3-4 minuty, odcedzić. Ugotować syrop z cukru i 2 szklanek wody i gorącym zalać owoce. Następnego dnia garnek z konfiturą posta-wić na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia i odstawić na kilkanaście minut. Czynności te powtarzać kilkakrotnie, aż owoce będą przezroczyste i równomiernie rozmieszczą się w syropie. Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików i natychmiast je zakręcić.

    Z owoców jarzębiny można sporządzić przetwory, które przechowamy i wykorzystamy w okresie zimowym. Potrzebujemy przemrożone owoce jarzębiny – 0,5 kg, jabłka – 0,5 kg, pomarańcza – 1 szt., woda – 0,5 l, cukier – 0,5 kg, starta skórka z pomarańczy.
    Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy, chwilę gotujemy, następnie dokładamy obrane, pokrojone na kawałki jabłka i pomarańczę. Znowu chwilę gotujemy i dodajemy jarzębinę i dwukrotnie zagotowujemy całość. Przekładamy do słoików i zakręcamy.

    in reply to: Kulinarne porady praktyczne #44751
    marek
    Participant

    Może masz rację Irenko, poczekajmy jednak na zdanie innych. Pozdrawiam, a za pochwały dziękuję.

    in reply to: Kurczak KFC #44750
    marek
    Participant

    Opublikuj przepis Nati z pewnościA zainteresuje wiecej osób. Pozdrawiam. Majka ja też jestem zdania podobnie ja Ty i Nati że panierka jest stanowczo za droga.

    in reply to: Odp:śledzie matjas wędzone #44747
    marek
    Participant

    Cieszę się że się udały i smakowały. Ja również życzę wszystkiego co naj…. Podrawiam.

    in reply to: naleśniki #44744
    marek
    Participant

    🙂

Viewing 15 posts - 196 through 210 (of 524 total)