Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
marekParticipant
Produkt Kcal Tł. [g]
Bita smietana Sniezka super lekka (srednio 100g) 108 0
budyń (opakowanie 200g) 300 7
Budyń czekoladowy (średnio 100g) 165 3,7
Budyń czekoladowy (szklanka 270g) 445 10,6
Budyń waniliowy (średnio 100g) 150 3,5
Budyń waniliowy (szklanka 270g) 405 3,7
Danio mousse (opakowanie 125g) 175 8
Deser ryżowy na mleku (średnio 100g) 117 4
Deser serowy z rodzynkami (średnio 100g) 180 3,9
Deser serowy z rodzynkami (porcja 200g) 360 7,8
Galaretka owocowa (średnio 100g) 91 0,01
Galaretka owocowa (porcja 250g) 227 0,01
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (średnio 100g) 102 0,5
Galaretka z truskawkami i bitą śmietaną (porcja 250g) 260 1,6
Kisiel porzeczkowy (średnio 100g) 100 0,2
Kisiel porzeczkowy (porcja 250g) 250 0,5
Kisiel żurawinowy (średnio 100g) 108 2,3
Kogel-mogel (średnio 100g) 350 31
Koktail mleczno-truskawkowy (średnio 100g) 187 3,5
Koktail mleczno-truskawkowy (szklanka 250g) 505 9,4
Koktail śmietanowo-owocowy (średnio 100g) 298 12
Koktail śmietanowo-owocowy (szklanka 250g) 910 36
Krem czekoladowy (średnio 100g) 230 12,9
Krem czekoladowy (porcja 150g) 345 20
Krem waniliowy (średnio 100g) 210 12
Krem waniliowy (porcja 150g) 315 18
Kutia (średnio 100g) 244 21
Kutia (porcja 200g) 488 42
Mus czekoladowy (średnio 100g) 280 10,9
Mus truskawkowy (średnio 100g) 117 0,8
Pieczone jabłka nadziewane marmoladą (średnio 100g) 60 1,7
Pieczone jabłko nadziewane marmoladą (szt. 60g) 36 1
Pudding ryżowy (średnio 100g) 105 2,6
Puding ryżowy (średnio 100g) 105 2,6
Ryż na mleku Ptysio (opakowanie 200g) 200 22
Ryż zapiekany z jabłkami (średnio 100g) 110 2,5
Ryż zapiekany z jabłkami (porcja 220g) 240 5,5
Sałatka owocowa z rumem (średnio 100g) 110 1,2
Sałatka owocowa z rumem (porcja 220g) 240 2,6
Śmietana bita (łyżka 12g) 62,4 3,6
Śmietana bita z rodzynkami (porcja 150g) 800 45
Śmietana bita z rodzynkami (średnio 100g) 470 30
Sos waniliowy (średnio 100g) 200 4,9
Sos waniliowy (łyżka 10g)Jak widzisz opakowanie budyniu to około 300 kcal. więc dietetyczny to on raczej nie jest
marekParticipantAleż proszę i życzę smacznego 🙂
marekParticipant[url]http://pychotka.pl/pychotka/content/category/3/86/46/[/url]
marekParticipantOczywiście, należy zachować umiar po jej zakończeniu.
marekParticipantWłaśnie to robię i cholera mnie bierze. Problem w tym że ciągle z innego komputera to wklejają.
marekParticipantNie ma sprawy, nawet to lubię Dota…..
marekParticipantNiestety Dota, tylko ja mogę to zrobić 🙂
marekParticipantCieszę się. Baw sie dobrze.
marekParticipantWitaj Dota, miło Cie widzieć, myślę że nie zawiedziesz się bywając tutaj, a i Ty podzielisz się z nami swoją wiedzą.
marekParticipantMoże to jakieś ślowo gwarowe? A może "skręcamy" "mieszamy" ?
marekParticipant[color=#FF0000]Ten post powinien byc powieszony w dziale "szukam przepisu" wyjątkowo jednak go nie skasuję, a potem przeniosę.
[/color]
Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek
1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka – po 1/2 kg – obrać, pokrajać na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć kocem do wystygnięcia.Przemrożone, umyte owoce gotować w wodzie przez 3-4 minuty, odcedzić. Ugotować syrop z cukru i 2 szklanek wody i gorącym zalać owoce. Następnego dnia garnek z konfiturą posta-wić na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia i odstawić na kilkanaście minut. Czynności te powtarzać kilkakrotnie, aż owoce będą przezroczyste i równomiernie rozmieszczą się w syropie. Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików i natychmiast je zakręcić.
Z owoców jarzębiny można sporządzić przetwory, które przechowamy i wykorzystamy w okresie zimowym. Potrzebujemy przemrożone owoce jarzębiny – 0,5 kg, jabłka – 0,5 kg, pomarańcza – 1 szt., woda – 0,5 l, cukier – 0,5 kg, starta skórka z pomarańczy.
Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy, chwilę gotujemy, następnie dokładamy obrane, pokrojone na kawałki jabłka i pomarańczę. Znowu chwilę gotujemy i dodajemy jarzębinę i dwukrotnie zagotowujemy całość. Przekładamy do słoików i zakręcamy.marekParticipantMoże masz rację Irenko, poczekajmy jednak na zdanie innych. Pozdrawiam, a za pochwały dziękuję.
marekParticipantOpublikuj przepis Nati z pewnościA zainteresuje wiecej osób. Pozdrawiam. Majka ja też jestem zdania podobnie ja Ty i Nati że panierka jest stanowczo za droga.
marekParticipantCieszę się że się udały i smakowały. Ja również życzę wszystkiego co naj…. Podrawiam.
marekParticipant🙂
-
AuthorPosts