[color=#FF0000]Ten post powinien byc powieszony w dziale "szukam przepisu" wyjątkowo jednak go nie skasuję, a potem przeniosę.
[/color]
Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek
1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki. Gruszki i jabłka – po 1/2 kg – obrać, pokrajać na ćwiartki. Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody, wsypać jarzębinę, pogotować chwilę, dodać jabłka i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć kocem do wystygnięcia.
Przemrożone, umyte owoce gotować w wodzie przez 3-4 minuty, odcedzić. Ugotować syrop z cukru i 2 szklanek wody i gorącym zalać owoce. Następnego dnia garnek z konfiturą posta-wić na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia i odstawić na kilkanaście minut. Czynności te powtarzać kilkakrotnie, aż owoce będą przezroczyste i równomiernie rozmieszczą się w syropie. Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików i natychmiast je zakręcić.
Z owoców jarzębiny można sporządzić przetwory, które przechowamy i wykorzystamy w okresie zimowym. Potrzebujemy przemrożone owoce jarzębiny – 0,5 kg, jabłka – 0,5 kg, pomarańcza – 1 szt., woda – 0,5 l, cukier – 0,5 kg, starta skórka z pomarańczy.
Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy, chwilę gotujemy, następnie dokładamy obrane, pokrojone na kawałki jabłka i pomarańczę. Znowu chwilę gotujemy i dodajemy jarzębinę i dwukrotnie zagotowujemy całość. Przekładamy do słoików i zakręcamy.