Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
zdrowa dieta i zdrowy tryb życia w niezdrowym świecie ……. jasne
adminKeymasterNazwa przepisu: [b]Rolady z dzika (lub z wołowiny) [/b]
Składniki:
[b]Ilość produktów zależna od ilości roladek:[/b]
szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać)
Warzywa: Papryka czerwona (może być konserwowa), ogórek kwaszony, cebula.
Boczek wędzony, kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”).
Przyprawy: Sól, Musztarda sarepska „Kamis” (dla lubiących może być Francuska), Pieprz kolorowy „Kamis”(może być czarny ale polecam smak mieszanego), Papryka słodka „Kamis” (dobra jest papryka słodka w płatkach „Kamis”), jałowiec „Kamis”, „Warzywko” do smaku.
Tłuszcz do smażenia.
[b]Sposób wykonania: [/b]
Mięso z dzika wymoczyć, pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem do mięsa. Każdy z kotletów posolić i dość gorliwie „namielić” na każdy kotlet pieprzu kolorowego (jeśli korzystasz z czarnego to nie przesadzaj).
Warzywa pokroić w prążki, podobnie boczek i kiełbasę.
Kotlety posmarować musztardą, nakładać na każdy po kilka kawałków warzyw, kiełbasy i boczku w ilości pozwalającej na zwinięcie rolady (najwięcej jak się da). Jeśli używasz papryki konserwowej to daj mniej ogórka, chyba, że lubisz ostre potrawy.
Zwiń rolady. Zabezpiecz nitką lub klamerkami do rolad.
W rondlu podgrzej tłuszcz jaki zwykle używasz do smażenia, układaj rolady kiedy się rozgrzeje. Podsmaż każdą roladę z każdej strony. Podlej wodą.
Ja dodaję do rondla wszystkie produktu (paprykę, cebulę, ogórek, kiełbasę i boczek), które zostały, ale jeśli lubisz jednolity sos to nie dodawaj.
Rozgnieć jałowiec (ilość ziarenek do smaku, około 4 ziaren). Dodaj do rondla. Posól z wierzchu mięso, ale nie za dużo i dodaj jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Duś roladki około godziny i wtedy dodaj trochę czerwonej, słodkiej papryki lub papryki w płatkach. Sprawdź, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodaj warzywko.
Dziczyzna zazwyczaj potrzebuje około 2 godzin duszenia, ale najlepiej sprawdzić, czy mięso jest miękkie.
Do sosu nie radzę dodawać śmietany, bo sos jest za „ciężki”.
Można też zrobić rolady z sarny, ale wtedy do duszenia trzeba dodać jeszcze łyżeczkę musztardy żeby mięso zmiękło.
Ważna w tym przepisie jest papryka, która nadaje wspaniały aromat.
W świątecznym wydaniu tej potrawy zamiast podlewania mięsa wodą używam czerwonego, wytrawnego wina.
Smacznego!Przepis powinien zostać podpisany:
Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Katarzynę ŻołędziewskąadminKeymaster[b]Składniki:[/b]
2 piersi z kurczaka
jedna marchewka
1 cebulka
pęczek zielonej pietruszki
1 surowe jajko
łyżka mączki ziemniaczanej
olej do smażenia[b]produkty Kamis[/b]:
przyprawa Złoty Kurczak
pieprz czarny mielony[b]Wykonanie:[/b]
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy Złotym Kurczakiem i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pietruszkę siekamy na drobno.
Wszystkie wymienione wyżej składniki mieszamy, wbijamy jajko, wsypujemy mączkę ziemniaczaną, nabieramy łyżką i smażymy na gorącym oleju.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis[/b]. Autor: agutek76
adminKeymaster[b]Składniki:[/b]
2 piersi z kurczaka
jedna marchewka
1 cebulka
pęczek zielonej pietruszki
1 surowe jajko
łyżka mączki ziemniaczanej
olej do smażenia[b]produkty Kamis[/b]:
przyprawa Złoty Kurczak
pieprz czarny mielony[b]Wykonanie:[/b]
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy Złotym Kurczakiem i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pietruszkę siekamy na drobno.
Wszystkie wymienione wyżej składniki , wbijamy jajko, wsypujemy mączkę ziemniaczaną, nabieramy łyżką i smażymy na gorącym oleju.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis[/b]. Autor: agutek76
adminKeymasterJa kupuję te lepsze.Zawierają witaminy i inne niezbedne do życia związki w odróżnieniu od tanich czysto "smakowych" produktów jeśli w ich przypadku można mówić o smaku.Masło ze względu na mleko mnie uczula więc nie wchodzi w grę w żadnej postaci.
KlaudiaadminKeymasterJa akurat używałem i używam ze względów zdrowotnych.Do smaku można się przyzwyczaić i polubić. Ja teraz nic innego bym nie wybrał poza margaryną.
adminKeymasterNie martw się o niedomiar.Jak przyjdzie co do czego będziesz walczyć z nadmiarem, ale na to też są sposoby.
adminKeymasterUżywam od kilku miesięcy.jeżeli chodzi o kwestie zdrowotne to jak najbardziej jest to skuteczne>Całkowity cholesterol spadł i to znacząco.Co do pozostałych kwestii, cóz trudno dyskutować na temat upodobań i smaku.
adminKeymaster[b]Skrzydełka diabelskie[/b]
[b]Składniki:[/b]
12 skrzydełek,
szklanka soku pomidorowego,
mała cebula,
2 łyżki soku z cytryny,
ząbek czosnku,
sól.[b]Produkty Kamis:[/b]
łyżka musztardy Z płatkami papryki,
½ łyżeczki Chili,
szczypta pieprzu czarnego mielonego,
szczypta Kolendry,
kilka nasion Kardamonu.[b]Sposób przygotowania:[/b]
Cebulę i czosnek obrać i drobno siekamy. Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy ( pieprz, kolendrę, kardamon i chili) i podgrzewamy w rondlu z cebulą, czosnkiem, z sokiem z cytryny i musztardą. Skrzydełka myjemy i odcinamy kościste końcówki. W przygotowanej gorącej marynacie zanurzamy skrzydełka i odstawiamy na godzinę/dwie w chłodne miejsce. Następnie wyciągamy skrzydełka z marynaty i pieczemy na grillu. Pieczemy z obu stron około 15 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Izabela Jundo[/b]adminKeymaster[b]Panierowany seler[/b]
[b]Składniki:[/b]
2 duże selery,
20dag sera Gouda,
ogórek kiszony,
ketchup,
olej,
sól.[b]Produkty Kamis:[/b]
panierka CHRRRUP!!!,
pieprz czarny mielony,[b]Sposób przygotowania: [/b]
Selery w skórce gotujemy aż będą miękkie, gdy ostygną obieramy je i kroimy w plastry o grubości 1cm.
Pokrojony seler, układamy parami, obtaczamy w panierce i przekładamy grubym plastrem żółtego sera. Całość pieprzymy i kto lubi może dosolić. Smażymy na patelni po obu stronach .Upieczony seler układamy na półmisku, polewamy ketchupem i potartym na dużych oczkach ogórkiem kiszonym. Odstawiamy na jakiś czas aby składniki się przegryzły.
Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Izabela JundoadminKeymasterMargaryna to pewnie tylko na chleb. Wogóle to można z tym cokolwiek więcej robić? do czego to się jeszcze nadaje.
adminKeymaster[b]vjesja napisał:[/b]
[quote]Jobi, tak czytam o tej diecie i sie dziwie. Dziwie sie , ze ja wlasciwie to prawie zawsze jestem na jakiej diecie. I wcale tego nie wybieram, poprostu, dla mnie wszystko jest za ciezkie i zawsze jest za duzo.
Dlatego jadam beztluszczowo, jajek w ogole, te rezerwuje na slodycze- i to tez okresowo. Maslo, mleko, smietana tylko z soi, nie jadam za duzo, do zaspokojenia pierwszego glodu.
Duzo owocow i duzo warzyw. I moj cholesterol jest zawsze w normie i zawsze byl, co nie przeszkodzilo mi dostac zawalu, he he.
Jesli jem mieso, to tyle co kot naplakal. I jakos nigdy nie mam klopotow z nadwaga.
Jesli dojdzie mi kilo czy dwa, to jest dramat i to nie dlatego, ze przytylam, ale dlatego, ze konsekwencje sa bolesne.
Mam jakis bezpiecznik, niezbyt przyjazny.Za duzo obzarstwa, to prosze bardzo klopoty z zoladkiem. I pomaga tylko i wylacznie jedzenie lekkostrawne.
Zamieniam sie wtedy troszke w kroliko-wiewiorke.:laugh:
I teraz , z wiosna, przyszedl czas na zielone.
Gram w zielone, kto jeszcze?:laugh:<br><br>Post edited by: vjesja, at: 2005/05/29 22:11[/quote][size=4][/size]adminKeymastersuper tanicgh nigdy w życiu !!!! paskudztwo niedobre , zostaje tylko sadło na podniebieniu i nieciekawy posmak.jedzenie to również przyjemnośc a nie katusze, nie warto dokumentnie przyoszczędzać.
adminKeymasterAneritko ta zupa jest wspaniala,syn kazal mi wpisac na stałe do jadlospisu..dzieki jeszcze raz
adminKeymaster[b]tinca napisał:[/b]
[quote]Sa różne zdania na ten temat. Spotyka się poglądy, że nadmierne obniżanie za pomocą diety lub leków poziomu cholesterolu całkowitego i LDL może być niekorzystne i wywoływać na przykład zaburzenia metaboliczne i psychiczne. Te opinie są jednak kwestionowane i jak dotąd nie znalazły potwierdzenia w badaniach. Polecam lekturę:
[url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2346/104/[/url][/quote]Podczas badania cholesterolu który z nich jest oznaczany całkowity czy może jakoś szczegółowo LDL,HDL albo cokolwiek innego?Chodxzsi mi o to czy człowiek spożywający dużo "dobrego" cholesterolu może zostać w takim badaniu zidentyfikowany jako ciężko chory.
-
AuthorPosts