Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 301 through 315 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? #44597
    admin
    Keymaster

    zdrowa dieta i zdrowy tryb życia w niezdrowym świecie ……. jasne

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44595
    admin
    Keymaster

    Nazwa przepisu: [b]Rolady z dzika (lub z wołowiny) [/b]
    Składniki:
    [b]Ilość produktów zależna od ilości roladek:[/b]
    szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać)
    Warzywa: Papryka czerwona (może być konserwowa), ogórek kwaszony, cebula.
    Boczek wędzony, kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”).
    Przyprawy: Sól, Musztarda sarepska „Kamis” (dla lubiących może być Francuska), Pieprz kolorowy „Kamis”(może być czarny ale polecam smak mieszanego), Papryka słodka „Kamis” (dobra jest papryka słodka w płatkach „Kamis”), jałowiec „Kamis”, „Warzywko” do smaku.
    Tłuszcz do smażenia.
    [b]Sposób wykonania: [/b]
    Mięso z dzika wymoczyć, pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem do mięsa. Każdy z kotletów posolić i dość gorliwie „namielić” na każdy kotlet pieprzu kolorowego (jeśli korzystasz z czarnego to nie przesadzaj).
    Warzywa pokroić w prążki, podobnie boczek i kiełbasę.
    Kotlety posmarować musztardą, nakładać na każdy po kilka kawałków warzyw, kiełbasy i boczku w ilości pozwalającej na zwinięcie rolady (najwięcej jak się da). Jeśli używasz papryki konserwowej to daj mniej ogórka, chyba, że lubisz ostre potrawy.
    Zwiń rolady. Zabezpiecz nitką lub klamerkami do rolad.
    W rondlu podgrzej tłuszcz jaki zwykle używasz do smażenia, układaj rolady kiedy się rozgrzeje. Podsmaż każdą roladę z każdej strony. Podlej wodą.
    Ja dodaję do rondla wszystkie produktu (paprykę, cebulę, ogórek, kiełbasę i boczek), które zostały, ale jeśli lubisz jednolity sos to nie dodawaj.
    Rozgnieć jałowiec (ilość ziarenek do smaku, około 4 ziaren). Dodaj do rondla. Posól z wierzchu mięso, ale nie za dużo i dodaj jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Duś roladki około godziny i wtedy dodaj trochę czerwonej, słodkiej papryki lub papryki w płatkach. Sprawdź, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodaj warzywko.
    Dziczyzna zazwyczaj potrzebuje około 2 godzin duszenia, ale najlepiej sprawdzić, czy mięso jest miękkie.
    Do sosu nie radzę dodawać śmietany, bo sos jest za „ciężki”.
    Można też zrobić rolady z sarny, ale wtedy do duszenia trzeba dodać jeszcze łyżeczkę musztardy żeby mięso zmiękło.
    Ważna w tym przepisie jest papryka, która nadaje wspaniały aromat.
    W świątecznym wydaniu tej potrawy zamiast podlewania mięsa wodą używam czerwonego, wytrawnego wina.
    Smacznego!

    Przepis powinien zostać podpisany:
    Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Katarzynę Żołędziewską

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44593
    admin
    Keymaster

    [b]Składniki:[/b]
    2 piersi z kurczaka
    jedna marchewka
    1 cebulka
    pęczek zielonej pietruszki
    1 surowe jajko
    łyżka mączki ziemniaczanej
    olej do smażenia

    [b]produkty Kamis[/b]:
    przyprawa Złoty Kurczak
    pieprz czarny mielony

    [b]Wykonanie:[/b]
    Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy Złotym Kurczakiem i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy.
    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Pietruszkę siekamy na drobno.
    Wszystkie wymienione wyżej składniki mieszamy, wbijamy jajko, wsypujemy mączkę ziemniaczaną, nabieramy łyżką i smażymy na gorącym oleju.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis[/b]. Autor: agutek76

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44592
    admin
    Keymaster

    [b]Składniki:[/b]
    2 piersi z kurczaka
    jedna marchewka
    1 cebulka
    pęczek zielonej pietruszki
    1 surowe jajko
    łyżka mączki ziemniaczanej
    olej do smażenia

    [b]produkty Kamis[/b]:
    przyprawa Złoty Kurczak
    pieprz czarny mielony

    [b]Wykonanie:[/b]
    Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy Złotym Kurczakiem i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy.
    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Pietruszkę siekamy na drobno.
    Wszystkie wymienione wyżej składniki , wbijamy jajko, wsypujemy mączkę ziemniaczaną, nabieramy łyżką i smażymy na gorącym oleju.

    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis[/b]. Autor: agutek76

    in reply to: Czy warto kupować drogie margaryny?? #44591
    admin
    Keymaster

    Ja kupuję te lepsze.Zawierają witaminy i inne niezbedne do życia związki w odróżnieniu od tanich czysto "smakowych" produktów jeśli w ich przypadku można mówić o smaku.Masło ze względu na mleko mnie uczula więc nie wchodzi w grę w żadnej postaci.
    Klaudia

    in reply to: masło?? margaryna?? #44590
    admin
    Keymaster

    Ja akurat używałem i używam ze względów zdrowotnych.Do smaku można się przyzwyczaić i polubić. Ja teraz nic innego bym nie wybrał poza margaryną.

    in reply to: czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? #44589
    admin
    Keymaster

    Nie martw się o niedomiar.Jak przyjdzie co do czego będziesz walczyć z nadmiarem, ale na to też są sposoby.

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #44588
    admin
    Keymaster

    Używam od kilku miesięcy.jeżeli chodzi o kwestie zdrowotne to jak najbardziej jest to skuteczne>Całkowity cholesterol spadł i to znacząco.Co do pozostałych kwestii, cóz trudno dyskutować na temat upodobań i smaku.

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44583
    admin
    Keymaster

    [b]Skrzydełka diabelskie[/b]

    [b]Składniki:[/b]
    12 skrzydełek,
    szklanka soku pomidorowego,
    mała cebula,
    2 łyżki soku z cytryny,
    ząbek czosnku,
    sól.

    [b]Produkty Kamis:[/b]
    łyżka musztardy Z płatkami papryki,
    ½ łyżeczki Chili,
    szczypta pieprzu czarnego mielonego,
    szczypta Kolendry,
    kilka nasion Kardamonu.

    [b]Sposób przygotowania:[/b]
    Cebulę i czosnek obrać i drobno siekamy. Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy ( pieprz, kolendrę, kardamon i chili) i podgrzewamy w rondlu z cebulą, czosnkiem, z sokiem z cytryny i musztardą. Skrzydełka myjemy i odcinamy kościste końcówki. W przygotowanej gorącej marynacie zanurzamy skrzydełka i odstawiamy na godzinę/dwie w chłodne miejsce. Następnie wyciągamy skrzydełka z marynaty i pieczemy na grillu. Pieczemy z obu stron około 15 minut.
    [b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Izabela Jundo[/b]

    in reply to: Pierwsza partia konkursu #44580
    admin
    Keymaster

    [b]Panierowany seler[/b]

    [b]Składniki:[/b]
    2 duże selery,
    20dag sera Gouda,
    ogórek kiszony,
    ketchup,
    olej,
    sól.

    [b]Produkty Kamis:[/b]
    panierka CHRRRUP!!!,
    pieprz czarny mielony,

    [b]Sposób przygotowania: [/b]
    Selery w skórce gotujemy aż będą miękkie, gdy ostygną obieramy je i kroimy w plastry o grubości 1cm.
    Pokrojony seler, układamy parami, obtaczamy w panierce i przekładamy grubym plastrem żółtego sera. Całość pieprzymy i kto lubi może dosolić. Smażymy na patelni po obu stronach .Upieczony seler układamy na półmisku, polewamy ketchupem i potartym na dużych oczkach ogórkiem kiszonym. Odstawiamy na jakiś czas aby składniki się przegryzły.
    Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Izabela Jundo

    in reply to: masło?? margaryna?? #44577
    admin
    Keymaster

    Margaryna to pewnie tylko na chleb. Wogóle to można z tym cokolwiek więcej robić? do czego to się jeszcze nadaje.

    in reply to: Dieta optymalna #44576
    admin
    Keymaster

    [b]vjesja napisał:[/b]
    [quote]Jobi, tak czytam o tej diecie i sie dziwie. Dziwie sie , ze ja wlasciwie to prawie zawsze jestem na jakiej diecie. I wcale tego nie wybieram, poprostu, dla mnie wszystko jest za ciezkie i zawsze jest za duzo.
    Dlatego jadam beztluszczowo, jajek w ogole, te rezerwuje na slodycze- i to tez okresowo. Maslo, mleko, smietana tylko z soi, nie jadam za duzo, do zaspokojenia pierwszego glodu.
    Duzo owocow i duzo warzyw. I moj cholesterol jest zawsze w normie i zawsze byl, co nie przeszkodzilo mi dostac zawalu, he he.
    Jesli jem mieso, to tyle co kot naplakal. I jakos nigdy nie mam klopotow z nadwaga.
    Jesli dojdzie mi kilo czy dwa, to jest dramat i to nie dlatego, ze przytylam, ale dlatego, ze konsekwencje sa bolesne.
    Mam jakis bezpiecznik, niezbyt przyjazny.Za duzo obzarstwa, to prosze bardzo klopoty z zoladkiem. I pomaga tylko i wylacznie jedzenie lekkostrawne.
    Zamieniam sie wtedy troszke w kroliko-wiewiorke.:laugh:
    I teraz , z wiosna, przyszedl czas na zielone.
    Gram w zielone, kto jeszcze?:laugh:<br><br>Post edited by: vjesja, at: 2005/05/29 22:11[/quote][size=4][/size]

    in reply to: Czy warto kupować drogie margaryny?? #44572
    admin
    Keymaster

    super tanicgh nigdy w życiu !!!! paskudztwo niedobre , zostaje tylko sadło na podniebieniu i nieciekawy posmak.jedzenie to również przyjemnośc a nie katusze, nie warto dokumentnie przyoszczędzać.

    in reply to: zupa ,,bogacz,, #44568
    admin
    Keymaster

    Aneritko ta zupa jest wspaniala,syn kazal mi wpisac na stałe do jadlospisu..dzieki jeszcze raz

    in reply to: czy niedomiar cholesterolu może zaszkodzić ?? #44565
    admin
    Keymaster

    [b]tinca napisał:[/b]
    [quote]Sa różne zdania na ten temat. Spotyka się poglądy, że nadmierne obniżanie za pomocą diety lub leków poziomu cholesterolu całkowitego i LDL może być niekorzystne i wywoływać na przykład zaburzenia metaboliczne i psychiczne. Te opinie są jednak kwestionowane i jak dotąd nie znalazły potwierdzenia w badaniach. Polecam lekturę:
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2346/104/[/url][/quote]

    Podczas badania cholesterolu który z nich jest oznaczany całkowity czy może jakoś szczegółowo LDL,HDL albo cokolwiek innego?Chodxzsi mi o to czy człowiek spożywający dużo "dobrego" cholesterolu może zostać w takim badaniu zidentyfikowany jako ciężko chory.

Viewing 15 posts - 301 through 315 (of 592 total)