Home › Forums › Forum Konkursowe › Konkurs Pychotka i Kamis › Pierwsza partia konkursu
- This topic has 21 replies, 8 voices, and was last updated 18 years, 9 months ago by admin.
-
AuthorPosts
-
28 lutego 2006 at 02:45 #44582Olga SzałataParticipant
[b]Kiełbasa z ziemniaków
Składniki:[/b]
grubo starte ziemniaki
jelito na kiełbasę
cebula
sól
czosnek
[b]Produkty Kamis:[/b]
pieprz czosnkowy
majeranek
przyprawa do dań z ziemniaków
[b]Sposób przygotowania:[/b]
Utarte ziemniaki przyprawić solą, majerankiem, pieprzem czosnkowym. Dodać podsmażoną i posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Nałożyć do jelita. Ugotować i podsmażyć.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85[/b]
28 lutego 2006 at 02:47 #44583adminKeymaster[b]Skrzydełka diabelskie[/b]
[b]Składniki:[/b]
12 skrzydełek,
szklanka soku pomidorowego,
mała cebula,
2 łyżki soku z cytryny,
ząbek czosnku,
sól.[b]Produkty Kamis:[/b]
łyżka musztardy Z płatkami papryki,
½ łyżeczki Chili,
szczypta pieprzu czarnego mielonego,
szczypta Kolendry,
kilka nasion Kardamonu.[b]Sposób przygotowania:[/b]
Cebulę i czosnek obrać i drobno siekamy. Do soku pomidorowego dodajemy przyprawy ( pieprz, kolendrę, kardamon i chili) i podgrzewamy w rondlu z cebulą, czosnkiem, z sokiem z cytryny i musztardą. Skrzydełka myjemy i odcinamy kościste końcówki. W przygotowanej gorącej marynacie zanurzamy skrzydełka i odstawiamy na godzinę/dwie w chłodne miejsce. Następnie wyciągamy skrzydełka z marynaty i pieczemy na grillu. Pieczemy z obu stron około 15 minut.
[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Izabela Jundo[/b]28 lutego 2006 at 12:20 #44585Hanna PiecychnaParticipant[b]Pyszne i tanie kotlety z piersi kurczaka[/b]
[b]Składniki:[/b]
1 pierś z kurczaka
3 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki posiekanego szczypiorku
przyprawa do kurczaka Kamis
pieprz czarny mielony Kamis
sól,
olej do smażenia[b]Sposób wykonania:[/b]
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników, wymieszać, doprawić do smaku. Smażyć na oleju małe kotleciki nakładane łyżką. podawać z ziemniakami i mizerią z ogórka. Doskonałe również po odgrzaniu w piekarniku![b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: haniap[/b]
28 lutego 2006 at 15:05 #44587Alicja IlaszParticipantSkładniki:
Przyprawa do kurczaka po węgiersku Kamis
Czosnek granulowany Kamis
gotowe placki pita
2 piersi z kurczaka
1 pomidor
1 ogórek
3 ząbki czosnku
1 cebula
Młynek – pieprz czarny ziarnisty Kamis
trochę oleju
śmietanaWykonanie:
Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka po węgiersku i smażymy na oleju.
Cebulę i pomidora kroimy w paseczki, pieprzymy i solimy.
Czosnek surowy i granulowany mieszamy ze startym na tarku ogórkiem, dodajemy śmietanę, solimy.
Podgrzewamy pity, zwijamy w rożek, na spód dajemy mięsko, zasypujemy pomidorem i cebulą i zalewamy sosem czosnkowo ogórkowym.
Zajadać i smacznego!
Przepis został nadesłany na konkurs Kamis przez alusia291 marca 2006 at 20:16 #44592adminKeymaster[b]Składniki:[/b]
2 piersi z kurczaka
jedna marchewka
1 cebulka
pęczek zielonej pietruszki
1 surowe jajko
łyżka mączki ziemniaczanej
olej do smażenia[b]produkty Kamis[/b]:
przyprawa Złoty Kurczak
pieprz czarny mielony[b]Wykonanie:[/b]
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy Złotym Kurczakiem i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pietruszkę siekamy na drobno.
Wszystkie wymienione wyżej składniki , wbijamy jajko, wsypujemy mączkę ziemniaczaną, nabieramy łyżką i smażymy na gorącym oleju.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis[/b]. Autor: agutek76
1 marca 2006 at 20:22 #44593adminKeymaster[b]Składniki:[/b]
2 piersi z kurczaka
jedna marchewka
1 cebulka
pęczek zielonej pietruszki
1 surowe jajko
łyżka mączki ziemniaczanej
olej do smażenia[b]produkty Kamis[/b]:
przyprawa Złoty Kurczak
pieprz czarny mielony[b]Wykonanie:[/b]
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy Złotym Kurczakiem i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pietruszkę siekamy na drobno.
Wszystkie wymienione wyżej składniki mieszamy, wbijamy jajko, wsypujemy mączkę ziemniaczaną, nabieramy łyżką i smażymy na gorącym oleju.[b]Przepis nadesłano na konkurs Kamis[/b]. Autor: agutek76
2 marca 2006 at 02:34 #44595adminKeymasterNazwa przepisu: [b]Rolady z dzika (lub z wołowiny) [/b]
Składniki:
[b]Ilość produktów zależna od ilości roladek:[/b]
szynka z dzika ( dla nie lubiących dziczyzny może być młoda wołowina, ale radzę spróbować dziczyzny, palce lizać)
Warzywa: Papryka czerwona (może być konserwowa), ogórek kwaszony, cebula.
Boczek wędzony, kawałek kiełbasy wędzonej „obsuszanej”(może być też zwykła „śląska”).
Przyprawy: Sól, Musztarda sarepska „Kamis” (dla lubiących może być Francuska), Pieprz kolorowy „Kamis”(może być czarny ale polecam smak mieszanego), Papryka słodka „Kamis” (dobra jest papryka słodka w płatkach „Kamis”), jałowiec „Kamis”, „Warzywko” do smaku.
Tłuszcz do smażenia.
[b]Sposób wykonania: [/b]
Mięso z dzika wymoczyć, pokroić na kotlety, potraktować tłuczkiem do mięsa. Każdy z kotletów posolić i dość gorliwie „namielić” na każdy kotlet pieprzu kolorowego (jeśli korzystasz z czarnego to nie przesadzaj).
Warzywa pokroić w prążki, podobnie boczek i kiełbasę.
Kotlety posmarować musztardą, nakładać na każdy po kilka kawałków warzyw, kiełbasy i boczku w ilości pozwalającej na zwinięcie rolady (najwięcej jak się da). Jeśli używasz papryki konserwowej to daj mniej ogórka, chyba, że lubisz ostre potrawy.
Zwiń rolady. Zabezpiecz nitką lub klamerkami do rolad.
W rondlu podgrzej tłuszcz jaki zwykle używasz do smażenia, układaj rolady kiedy się rozgrzeje. Podsmaż każdą roladę z każdej strony. Podlej wodą.
Ja dodaję do rondla wszystkie produktu (paprykę, cebulę, ogórek, kiełbasę i boczek), które zostały, ale jeśli lubisz jednolity sos to nie dodawaj.
Rozgnieć jałowiec (ilość ziarenek do smaku, około 4 ziaren). Dodaj do rondla. Posól z wierzchu mięso, ale nie za dużo i dodaj jeszcze trochę kolorowego pieprzu. Duś roladki około godziny i wtedy dodaj trochę czerwonej, słodkiej papryki lub papryki w płatkach. Sprawdź, czy sos jest wystarczająco słony. Jeśli nie dodaj warzywko.
Dziczyzna zazwyczaj potrzebuje około 2 godzin duszenia, ale najlepiej sprawdzić, czy mięso jest miękkie.
Do sosu nie radzę dodawać śmietany, bo sos jest za „ciężki”.
Można też zrobić rolady z sarny, ale wtedy do duszenia trzeba dodać jeszcze łyżeczkę musztardy żeby mięso zmiękło.
Ważna w tym przepisie jest papryka, która nadaje wspaniały aromat.
W świątecznym wydaniu tej potrawy zamiast podlewania mięsa wodą używam czerwonego, wytrawnego wina.
Smacznego!Przepis powinien zostać podpisany:
Przepis została nadesłany na konkurs Kamis przez Katarzynę Żołędziewską -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.